Çift ekran kartı kullanmaya değer mi?

En son oyunlar için topladığınız PC'nizde çift ekran kartı mı kullanmalısınız, yoksa tek mi?

Çift ekran kartına değer mi?

Yeni bir oyun PC'si topluyorsunuz ve aklınızı en çok kurcalayan sorulardan bir tanesi de şu: Uç-nokta bir grafik kartı mı almalısınız, yoksa iki orta seviye ekran kartı size daha iyi bir performans sağlayabilir mi?

Nvidia'da "SLI" ve AMD'de "Crossfire" olarak bilinen birden çok ekran kartını birleştirerek daha iyi performans almanıza izin veren yöntem, bazen tek kartlık bir çözümden daha uygun fiyata daha iyi performans sunabilir. Ancak buna değip değmeyeceği ayrı bir konu.

SLI ve Crossfire'ın çalışma mantığı

Sisteminizde SLI veya Crossfire konfigürasyonu oluşturmak için öncelikle uyumlu bir ekran kartına, iki uyumlu grafik kartına ve iki kartı bir araya getirecek bir "köprüye" ihtiyacınız var.

SLI'da aynı GPU'ya sahip olan iki karta gereksinim duyacaksınız. Bu GPU'ların aynı üreticiden olması şart değil, örneğin ikisinin de GTX 560Tis olması yeterli. Crossfire ise biraz daha geniş olanaklara sahip. Örneğin Crossfire ile Radeon 7950 ve Radeon 7970 gibi benzer kartları birleştirebilirsiniz.

Hangi kartların birbiriyle uyumlu olduğunu kontrol etmek için Nvidia'nın SLI ve AMD'nin Crossfire sayfasına göz atabilirsiniz.

İki kartı PC'nize taktıktan ve gerekli köprüyü kurduktan sonra kartınızın sürücü kontrol panelini açın ve SLI veya Crossfire'ı etkinleştirin. Oyunlarda önemli bir performans artışı göreceksiniz, ancak bu artış FPS değerinizin iki katına çıkaracak kadar yüksek olmayabilir. Her oyundaki performans kazanımı farklı olacaktır.

Genel olarak her oyunda daha akıcı bir perfomans elde edeceksiniz, ancak bazı istisnalar da karşınıza çıkacaktır.

Çift ekran kartının eksileri ve artıları

Çift ekran kartının eksileri ve artıları

Çift ekran kartının eksileri ve artıları

Tek yerine çift ekran kartıyla uğraşma ne gerek mi var? Çift ekran kartı kullanmanın ana nedeni, fiyat/performans oranı. Bu oran karttan karta değişse de bazen bir çift orta seviye kart ile, uç nokta bir karttan elde edeceğinizden daha iyi bir performansı, biraz daha ucuza sağlayabilirsiniz. Bunun yanında birden çok monitör kullanıyorsanız, bolca monitör çıkışına sahip olacaksınız.

Ancak tek sistemde birden çok ekran kartı çalıştırmanın bazı dezavantajları da var. İşte bunlardan bazıları:

  • Birbirine yakın iki ekran kartı daha fazla ısı ve ses üretecek, aynı zamanda daha çok enerji çekecektir. Bunlar sizi endişelendiren konular ise, SLI ve Crossfire'dan uzak durmanızda fayda var.
  • Tüm oyunlar SLI ve Crossfire'ı desteklemeyebilir. Oyunun SLI veya Crossfire'ı desteklemesi aslında sürücünüze bağlıdır. Nvidia ve AMD, yeni oyunlara çoklu GPU desteği sunmak için sürücülerini sıkça güncelliyor ancak oyununuz SLI veya Crossfire'ı desteklemiyorsa, tek bir GPU'yu kullanmak zorunda kalabilirsiniz.
  • SLI ve Crossfire, zaman zaman "micro stuttering" adı verilen efekte neden olabilir. Bu efekt, görüntülerin kesik kesik görünmesine neden olabilir.

Bir SLI konfigürasyonu oluşturmaya değer mi?

Bir SLI konfigürasyonu kurmaya değip değmeyeceği biraz size bağlı. 50 dolar fazla ödeyerek herhangi bir sistem ayarı yapmaya gerek olmadan, ek ısınma ve ek sese maruz kalmadan tek bir grafik kartına sahip olabilirsiniz. Bunlar sizin için önemli değilse pekala SLI yolunu tercih edebilirsiniz.

Bir başka fikir ise bugün iyi bir grafik kartı satın alıp, ilerde oyunlar daha fazla güce ihtiyaç duyduğunda aynı grafik kartından bir tane daha satın alarak SLI konfigürasyonu kurmak olabilir.

Okuyucu Yorumları