Çin'de çocuklara telefon kısıtlaması: En fazla iki saat kullanılabilecek

Çin Siber Uzay İdaresi (CAC), 18 yaşından küçük çocukların telefon kullanımını kısıtlamak amacıyla bir yasa taslağı önerdi. Taslağa göre, yaş küçüldükçe çocuklar daha katı şartlarla karşı karşıya kalacak.

18 yaşından küçüklerin telefon kullanmasına süre sınırı geliyor

Çin, çocukların akıllı telefon kullanımına sınırlama getirmeye hazırlanıyor. Çin Siber Uzay İdaresi (CAC), 18 yaşından küçük çocukların telefon kullanımını günde en fazla iki saatle sınırlandıracak yasa taslağı önerdi. Bu, sadece 16 ve 17 yaşındakiler için geçerli olacak. Sekiz ila 15 yaş arasındaki gençler ise günde bir saatle sınırlanacak. Sekiz yaşın altındakiler için bu süre 40 dakika olacak.

Taslak ayrıca akşam 10 ile sabah 6 arasında her türlü kullanımı da yasaklıyor. Telefonların, ebeveynlerin çocukların ne gördüğünü kısıtlamasına ve internet sağlayıcılarının yaşa uygun içerik göstermesine izin veren kolay erişilebilir bir moda sahip olması gerekecek. Üç yaşından küçük çocuklar, şarkılar ve diğer ses türleriyle sınırlandırılırken, 12 yaş ve üstü çocuklar eğitim ve haber materyallerini görebilecek. Düzenlenmiş eğitim içeriği ve acil durum hizmetleri için istisnalar olabilecek.

Daha önceki önlemlerde olduğu gibi bu öneri de çocuklarda bağımlılık yaratan davranışları engellemeyi amaçlıyor. Çin hükümeti mobil cihazların, oyunların ve hizmetlerin uzun süreli kullanımının çocukların gelişimine zarar verebileceğinden endişe ediyor. Ülke halihazırda gençlerin haftada üç saat çevrimiçi video oyunu oynamasına ve bu sürenin de sadece hafta sonları ve resmi tatillerde olmasına izin veriyor.

Taslak hala kamuoyu tartışmasına açık ve kabul edilmesi garanti değil. Uygulama konusunda da soru işaretleri var. CNBC, çocuk modunun uygulanmasından, donanım üreticilerinin mi yoksa işletim sistemi geliştiricilerinin mi sorumlu olacağının net olmadığını belirtiyor.