Çin ekonomisi nasıl işliyor?

Çin'in yeni yasalarından kim, neden şikayetçi? İşte Çin'de ülkeyi yürüten çarkların dönüş şekli...

Çin ekonomisi nasıl işliyor?

Çin'deki uluslar arasıticari grupların, hükümetin yerel BT ürünlerine ilişkin yeni alım yasasından, 'resmi kontratlarda haksız imtiyaz sağladığı' ve 'gelişimi baltaladığı' gerekçeleriyle şikayetçi olduğu bildirildi.

Şikayetçi ticari gruplardan biri olan BSA'ya göre; Çin Hükümeti'nin geçtiğimiz ay ayrıntılarını açıkladığı Yerel İnovatif Ürünler Akreditasyon Programı, hükümet kontratlarında ayrıcalıklı bir 'ulusal ürünler kataloğu' oluşturulmasının önünü açacak.

Yazılım, donanım, yeni enerji, uygulama ve telekomünikasyon ürünleri ile modern ofis ekipmanlarının alımına ilişkin düzenlemeler getiren yeni yasa tasarısı ile başta Amerikalı şirketler olmak üzere, yabancı sermaye tüm şirketlerin, hükümet ile iş yapmasının 'neredeyse imkansız' hale getirildiği iddia ediliyor.

Geçtiğimiz Perşembe günü, hükümet yetkililerine yönelik ortak bir bildiri kaleme alan 34 şirket, söz konusu politikanın yürürlüğe girmesi halinde, Çin'in bilimsel ve teknolojik gelişiminin baltalanacağını; bunun yanı sıra alım fiyatlarının da tavan yapacağını ifade ediyorlar.

Okuyucu Yorumları