Çin, başkent Pekin'de sürücüsüz taksilerin hizmete girmesi için iki büyük şirkete gereken onayı verdi

Çin, iki büyük şirkete sürücüsüz taksileri Pekin'de hizmete sokmaları için gereken onayı verdi. Dahası, sürücüsüz taksi hizmeti başlangıçta ücretsiz olacak.

Çin, sürücüsüz taksilerin hizmete girmesi için gereken onayı verdi

Pekin, sürücüsüz robotaksiler için hazırlanıyor. Her iki şirketin de bugün yaptığı açıklamaya göre, Çin'in başkenti, otomobil startup’ı Pony.ai'ye ve Çinli internet devi Baidu'ya halka otonom araç hizmetleri sunma izni verdi.

CNBC'nin bildirdiğine göre, her iki çalışma da küçük ölçekli başlayacak. Baidu'nun başlangıçtaki filosu 10 arabadan oluşacak ve Pony.ai dört araba ile yola çıkacak. Her iki şirket de şehirdeki çalışmalarını ilerleyen zamanlarda genişletmeyi planlıyor.

Pekin hükümeti, işlerin sorunsuz gittiğinden emin olmak için her sürücüsüz araçta bir personel bulunmasını şart koşuyor. Ancak bu personelin sürücü koltuğunda olması zorunlu değil. Her iki firma da zaten Pekin'de ve Çin'deki diğer büyük şehirlerde sürücüsüz taksileri test ediyordu, ancak direksiyonun arkasında güvenlik sürücüleri olması gerekiyordu.

İzinler, 2030'da satılan yeni arabaların yüzde 70'inin en az Seviye 2 kendi kendine sürüş teknolojisine sahip olması için bir hedef belirleyen Pekin'deki sürücüsüz taksi endüstrisi için ileriye doğru büyük bir adım olarak yorumlanabilir.

Sürücüsüz araç yolculuklarının en azından şimdilik ücretsiz olması da Pekin sakinleri için ek bir avantaj sağlayacak. Şirketler, sunulan hizmetten ücret almak için hala hükümetten onay bekliyor. Potansiyel yolcular, bu onay verilene kadar, Pony.ai'nin PonyPilot+ uygulaması veya Baidu'nun Apollo Go uygulaması aracılığıyla seyahat edebilecek. Ancak bu yolculuklar şimdilik Pekin'in Yizhuang bölgesinde 60 kilometre karelik bir alanla sınırlı. Ayrıca yolculardan metro istasyonları, parklar ve stadyumlar da dahil olmak üzere bir dizi halka açık alma ve bırakma yeri arasından seçim yapmaları istenecek.

Pony.ai, ABD'de kendi kendine sürüş teknolojisini test ederken bir takım zorluklarla karşılaşmıştı. California, Pony.ai'nin AV yazılımındaki bir aksaklık nedeniyle bildirilen bir çarpışmanın ardından geçtiğimiz yıl Çinli şirketin test iznini askıya aldı. Başka bir aracın karışmadığı kazada herhangi bir insan zarar görmemişti.