Çin işi yazılım Microsoft'a meydan okuyor

Çinli bir şirket Microsoft'a meydan okuyor; bununla da kalmayıp Google'a göz dağı veriyor...

Microsoft'a Çinli rakip!

Çin'den Evermore Software, Microsoft'a rakip olmaya hazırlıyor. Bu firma Microsoft Office'e fazlasıyla benzeyen fakat çok daha ucuz olan bir yazılım paketi sunuyor. Üstüne üstlük bu yazılım paketinin bir de online sürümünü hazırlayarak Google Docs ve Microsoft'un yaklaşan Office Web uygulamalarıyla da rekabete hazırlanıyor.

Bir röportajda Evermore Software başkan yardımcısı Wang Yuanbing "Herkes online ofisin nasıl şekil alacağını merak ediyor ve araştırıyor. Buna Microsoft da dahil" dedi. WebOffice büyük oranda tamamlanmış durumda ve şu anda son testleri gerçekleştiriliyor. Evermore bu yazılımın şirket içerisinde kullanılacak bir intranet sürümünü de hazırlıyor. Ayrıca çok ilginç bir özelliğe sahip, IBM'in Lotus Notes gibi yazılımlarına ve başka ofis yazılımlarına da bağlantılanabiliyor.

Uzun süredir Evermore Integrated Office adında Java tabanlı bir ofis yazılımı sunan firma, Microsoft'tan fazlasıyla esinlenmiş. Microsoft Word, Excel ve PowerPoint muadili yazılımları tek bir pencerede, tek bir uygulamada birleştiriyor. Sekmeler sayesinde kolayca geçiş imkanı sunuyor ve içeriğin çeşitli kısımlarını birbirine bağlantılayarak tek bir dosya oluşturuyor. Kopyadan öte Çinlilerden yaratıcı ve özgün bir fikir ortaya çıkmış gibi görünüyor.

Ama bununla da kalmıyor!

Ofisin geleceği internette

Ofisin geleceği internette
Microsoft da Google ile rekabet ederken online ofis yazılımlarına yöneldi

Evermore internet tabanlı bir Çince-İngilizce sözlük hizmete soktu. Bu masaüstü yazılımda bir araç çubuğu olarak da yer alıyor. Yazılıma ileride internetle bağlantılı daha başka araç çubukları veya reklamlar koymayı planladıklarını belirtti.

Çin dışında pek tanınmayan firmanının Evermore Integrated Office yazılımı 20 milyon kullanıcı tarafından indirilmiş. Ayrıca hükümet kuruluşlarında ve girişimlerinde de Evermore yazılımlarının Business sürümü kullanılıyor. Hem Windows, hem de Linux üzerinde çalışan yazılımın Amerika'da da kullanıcıları bulunuyor. İş sürümü 175 dolarasatılırken kişisel sürüm tamamen ücretsiz.

WebOffice'in fiyatı ise henüz belli değil. Ancak zaten korsan kullanımın yaygın olduğu Çin'de Evermore farklı bir yaklaşım sergiliyor. Ofis yazılımlarını ev kullanıcılarına ücretsiz sunarak reklamdan para kazanmayı ve ek hizmet sözleşmeleri satarak para kazanmayı planlıyor.

Özellikle Çin'de avantajlı olan firma, ofis yazılımlarını birleştirmesi ve fiyat avantajıyla belli yönlerden Microsoft'a rakip oluyor. Evermore'dan gelen bir açıklama "Biz Microsoft'a oranla bazı rekabet avantajlarına sahibiz ancak elbette teknolojide üstün olmak pazarda üstün olmak anlamına gelmiyor" şeklinde. Bakalım Microsoft Çin'de Evermore'a karşı ne yapacak.

Okuyucu Yorumları