Çin’in oyun bağımlılığı için aldığı sert önlemler, amacına ulaşıyor

Çin’de oyun bağımlılığı sorunu çözülüyor. Gelen sert önlemler neticesinde çocuklar artık haftada 3 saatten daha az süre oyun oynuyorlar...

Çin’in sert önlemleri, amacına ulaşıyor

Ailelerden, oyun şirketlerinden ve uzmanlardan geri bildirim alarak hazırlanan yeni bir rapora göre, Çin'in sert oyun kısıtlamaları ülkedeki çocuklar üzerinde olumlu bir etki yaratıyor gibi görünüyor. Önlemlerin bir sonucu olarak, çocuklar daha az süre oyun oynuyor ve ebeveynlerin banka hesaplarından yapılan izinsiz ödemeler azalıyor.

Rapor, çocukların yüzde 75,49'unun artık haftada 3 saatten daha az süreyle oyun oynadığını ortaya koydu; bu oran 2021'de yüzde 67,76'ydı. Rapor, bu verileri çocuklar arasında oyun bağımlılığının "temelde çözüldüğünü" öne sürmek için kullandı. Daha az süre oyun oynamanın yanı sıra, oyunla ilgili ödemeler de düşüyor. Raporda, çocukların yüzde 30'unun geçen yıl oyun ödemelerini azalttığı ve ebeveynlerin banka hesaplarından yapılan yetkisiz ödemelerin 2021'deki yüzde 28,61'den 2022'de yüzde 15,43'e düştüğü belirtildi.

Çin'de çocukların video oyunları oynayabileceği saat sayısına ilişkin kısıtlamalar, oyun oynayan çocukların yüzde 90'ını etkiliyor. Çocuklar ebeveynlerinin bilgilerini kullanarak engelleri aşabilirken, yüz doğrulama sistemi uygulandığında bu hamleleri daha az başarılı olmaya başladı. Rapor, hala oyun bağımlısı olan çocukların oyun süreleri bittiğinde kısa videolar ve çevrimiçi videolar izlediklerini ortaya koyuyor.

Çin ve diğer ülkeler uzun yıllardır oyun bağımlılığıyla mücadele etmeye çalışıyor. Dünya Sağlık Örgütü 2018 yılında oyun bağımlılığını bir ruh sağlığı sorunu olarak sınıflandırdı ve bundan etkilenenlerin oyun oynama sürelerini sınırlandırmalarını ve bunun yerine sosyalleşmelerini sağlamak adına dışarıda oynamalarını önerdi.