Çin'in büyük şehrinde, yaklaşık 2 yıl aradan sonra yaşanan ilk Covid-19 ölümleri korkutuyor

Çin'de, yaklaşık 2 yıl sonra yaşanan ilk Covid-19 ölümleri korkuttu. Ülke şu anda, neredeyse tüm dünyanın aksine, sıkı bir karantina altında...

2 yıl aradan sonra yaşanan ilk Covid-19 ölümleri korkutuyor

Çin'in Şanghay kentindeki sağlık yetkilileri, yaklaşık iki yıldır Covid-19 kaynaklı ilk ölümler olarak kayda geçen üç yeni ölüm bildirdi. NPR’nin söylediğine göre ölen üç kişi Covid-19'a karşı aşılanmamıştı. Şehirde bildirilen son Covid-19 ölümü ise 8 Nisan 2020 tarihinde yaşanmıştı.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu'nun söylediğine göre, Şanghay Pazartesi günü 22.248 yeni yerel enfeksiyon bildirdi ve bölgede yaşanan salgın, şu anda tüm Çin'deki en kötü salgın olarak öne çıkıyor. Bu enfeksiyonların büyük çoğunluğu asemptomatik. Çin anakarası Pazartesi günü Şanghay dışında 1.104 yeni yerel enfeksiyon bildirdi.

Şanghay sakinleri, Mart ayı sonlarında başlayan en son karantina ile mücadele ediyor. Sağlık çalışanlarının Covid protokollerini ihlal ettiği iddiasıyla sakinleri dövdüğünü gösteren viral videolar ortaya çıktı ve doğrulanmamış raporlar, testi pozitif çıkan insanların evcil hayvanlarının öldürüldüğünü bile iddia etti.

Çin hükümeti, ülke içinde dolaşmasına izin vermek yerine, Covid-19'u ülkeden tamamen ortadan kaldırma konusundaki tartışmalı bir hedefi izliyor. Ve bu strateji, salgının başlangıcından bu yana muhtemelen milyonlarca hayat kurtarmış olsa da, insanların özgürce hareket etme kabiliyetini ciddi şekilde engelliyor.

ABD, geçtiğimiz pazar günü 8.099 yeni vaka bildirdi, 50 eyaletten sadece dördünün Paskalya tatilinde sayılarını bildirdiği göz önüne alındığında, bu sayının tam olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. ABD şu anda günde 36.698 yeni vaka ortalaması yaşıyor ve bu sayı, evde yapılan testlerle pozitif çıkan ve sonuçları yerel sağlık komisyonlarına bildirmeyen çok sayıda insan nedeniyle gerçeğe göre düşük bir sayıyı gösteriyor. ABD, her gün ortalama 447 yeni Covid-19 ölümü yaşıyor.

ABD, salgının 2020'nin başlarında başlamasından bu yana 80,5 milyondan fazla Covid-19 vakası ve 987.000'den fazla ölüm bildirdi. Buna karşılık Çin, salgının başlamasından bu yana sadece 4.641 ölüm bildirdi.