Çin'deki toplu olarak birbirine bağlı telefonlardan oluşan "suç çiftlikleri" ifşa oldu

Operatörler yirmi telefonu bir kasaya yerleştiriyor, onlarla rafları dolduruyor ve dolandırıcılığa hazır bir şekilde hizmete sunuyor. Çin'deki toplu olarak birbirine bağlı telefonlardan oluşan "suç çiftlikleri" ifşa oldu...

Çin'deki toplu olarak birbirine bağlı telefonlardan oluşan "suç çiftlikleri" ifşa oldu

Çin’in devlet televizyon yayıncısı China Central Television’ın (CCTV) ortaya çıkardığı gizli bir soruşturmaya göre, Çinli bazı yeni şirketler (ya da operatörler), çeşitli dolandırıcılıklarda ve suç işlemek için kullanılan akıllı telefon anakartları ve bunları geniş ölçekte çalıştırıp yönetmeye yönelik kitler sunuyor.

Haberde, her biri 20 akıllı telefon anakartıyla dolu olan ve 20 birimin tümünün ekranlarını görüntüleyen bir monitöre bağlanan, kasa gibi görünen bir ürün gösteriliyor. Ayrıca, her biri çeşitli kasalarla ve 1.000’e kadar akıllı telefonla dolu raflarla dolu bir veri merkezi de görüntülerde yer alıyor.

Telefonların her biri eşsiz bir hesapta oturum açıyor ve CCTV’nin iddiasına göre operatörler, çevrimiçi platformlar veya düzenleyici otoriteler tarafından tespit edilmekten kaçınmak için IP adreslerini sıklıkla değiştirmeye özen gösteriyor. Bu telefonlar, sahte yorum veya beğeni yayınlamak veya e-ticaret sitelerine sahte siparişler vermek gibi amaçlarla kullanılıyor.

Operatörlerin 20 akıllı telefon sistemi için 3.000 RMB ile 6.000 RMB (yaklaşık 13.500TL – 27.000TL) arasında ücret aldıkları bildiriliyor.

Boş akıllı telefonları ve hizmetleri kiralayan bir tesisin yöneticisinin CCTV’ye söylediğine göre, tesis yöneticileri bile müşterilerinin kimliğini bilmiyor ve tamamen sorgusuz bir çalışma yöntemini tercih ediyorlar.

Haber kaynağı, bu tür telefon şirketlerinin bariz bir şekilde yasa dışı olduğunu ve kamu telekomünikasyon ağına bağlı telekomünikasyon, radyo ve ağ ekipmanlarının ulusal standartlara uyması ve ağ erişim lisansı alması gerektiğini şart koşan Çin telekomünikasyon düzenlemelerinin 53. Maddesini ihlal ettiğini belirtti.

Çin yerel medya kuruluşu Jiemian News da, Taobao ve Poinduoduo gibi büyük e-ticaret platformlarının, alıcıların telefon çiftliklerini veya çalıştırdıkları kitin yapımcılarını bulmalarına yardımcı olacak arama terimlerini engellediğini bildirdi.

Ancak bu tür cihazlar ve hizmetler, kötü niyetli kişiler tarafından daha pek çok şekilde kullanılabiliyor. Hatta bazıları ekran yansıtmaya, cihazlara uzaktan erişime ve dosya aktarımlarına olanak tanıyan yönetim yazılımları bile sunuyor. Diğerleri ise donanıma bağımlılığı azaltmak için bulutlu akıllı telefonlar sunuyor.

Elbette bazı satıcılar kurulumları için meşru kullanımlar da sunuyor ve örneğin biri, birden fazla kullanıcıyı simüle edebildiği için grup kontrol teknolojisini bir oyun geliştirme ve test aracı olarak tanımlıyor.