Çinli göçmenlerin, Meksika'dan ABD'ye girmek için TikTok'ta paylaşılan talimatları kullandığı ortaya çıktı

TikTok yine ilginç bir suçlamayla karşı karşıya... Çinli göçmenlerin, Meksika'dan ABD'ye kaçak olarak girmek için TikTok'ta paylaşılan talimatları kullandığı ortaya çıktı.

Göçmenler, kaçak olarak ABD'ye girmek için TikTok kullanıyor

İlk olarak Pazar günü 60 Minutes tarafından bildirildiği üzere, TikTok’un Çinli göçmenler tarafından ABD’nin güney sınırını geçmek için kullanıldığı iddia ediliyor. ABD ve Meksika sınırında yapılan röportajlarda Çinli göçmenler, TikTok aracılığıyla Amerika sınır duvarındaki zayıf noktaları keşfedebildiklerini söyledi.

Habere göre TikTok’ta Mandarin dilinde paylaşılan videolar, sınırı geçmek ve hatta bir kaçakçıyı işe almak için adım adım talimatlar sunuyordu. TikTok, henüz bu konuda resmi bir açıklama yapmadı. Ancak Çinli göçmenler, Meksika’dan yasa dışı yollardan ABD'ye geçen en hızlı büyüyen grup olarak dikkat çekiyor.

TikTok’un Çinli göçmenlere Amerika’nın güney sınırına yolculuklarında yardımcı olduğu bildirilirken, ABD yasa koyucuları aktif olarak çift partili bir göçmenlik yasa tasarısını tartışıyor. Joe Biden tasarıyı en insani ama aynı zamanda “sınırın güvenliğini sağlamaya yönelik şimdiye kadarki en zorlu reformlar dizisi” olarak nitelendiriyor. Oklahoma’nın Cumhuriyetçi Senatörü James Lankford ve Connecticut’ın Demokrat Senatörü Chris Murphy tasarı üzerinde müzakerelere liderlik ediyor.

Yine de, insanların sınırı geçmek için TikTok’tan faydalanmaları pek de şaşırtıcı bir durum değil. Diğer pek çok uluslararası çatışmada, insanlar pek çok farklı uygulamayı kendi yararlarına kullandılar. Örneğin Google Haritalar, uygulamanın asker hareketlerini takip etmek için kullanılabileceği korkusu nedeniyle Ekim ayında İsrail ve Gazze’de canlı trafik özelliğini devre dışı bırakmıştı. Aynı taktik Rusya Ukrayna’yı işgal ettiğinde de kullanıldı. Başka bir örnekte Çinli protestocular Airdrop’u hükümet karşıtı protesto mesajları göndermek için kullandı.