Clint Eastwood'un yönetmenini kovduğu bir film, Hollywood'u sonsuza dek nasıl değiştirdi?

1976 yapımı bir Western filminin çekimleri sırasında Clint Eastwood'un yönetmenini kovarak onun yerine geçmesi, Hollywood'u da sonsuza dek değiştirdi. Bu değişime halen "Eastwood Kuralı" deniliyor. Peki, nedir bu "Eastwood Kuralı" ve Hollywood’u nasıl değiştirdi?

Clint Eastwood'un yönetmenini kovduğu, Hollywood'u sonsuza dek değiştiren film

Clint Eastwood 1976 yılında bir Western filminin çekimleri sırasında yönetmenini kovmuştu. Ama bu kararının Hollywood'u sonsuza dek nasıl değiştireceğini muhtemelen kendisi bile tahmin etmemişti.

Clint Eastwood, Hollywood kariyerinin başlangıcından bu yana yaratıcı bir güç merkezi olmuş, birçok oyunculuk ve yönetmenlik ödülü kazanmış bir isim. Tecrübeli oyuncu sinema kariyerinde western karakterlerini canlandırarak kendi kimliğini inşa ederek adını duyurdu. Bir yönetmen olarak, En İyi Yönetmen kategorisinde iki Akademi Ödülü kazanmasına yardımcı olan benzersiz çekim tarzlarıyla ün kazandı.

Ancak ScreenRant'a göre Eastwood, yönetmenlik ve oyunculuk çabalarının ötesinde, parçası olduğu filmlerle ilgili beklentileri ve perde arkası kararları konusunda son derece sert olmasıyla tanınıyor. Örneğin Tom Hanks bir keresinde The Guardian’a Clint Eastwood'un yönetmenlik tarzı hakkında "oyuncularına at gibi davranıyor" yorumunu yapmıştı.

Tom Hanks, Clint Eastwood'un film çekimleri sırasında ne kadar korkutucu olabileceği konusunu açmadan çok önce, Western yıldızı bir yönetmenle Hollywood'un iç işleyişini önemli ölçüde değiştiren büyük bir kavga yaşadı.

Clint Eastwood, Kanunsuz Josey Wales yönetmenini neden kovdu?

The Outlaw Josey Wales (Kanunsuz Josey Wales), The Rebel Outlaw: Josey Wales adlı bir romana dayanıyor ve Clint Eastwood kitabın haklarını almak için gereken miktarın bir kısmını kendisi ödedi. 1976 yapımı filmin senaryosunu ve yönetmenliğini üstlenen Philip Kaufman, filmin kitaba olabildiğince yakın olmasını istiyordu. Eastwood'dan, Wales'in tavırlarından kendine özgü diline kadar her şeyi benimsemesini bekliyordu. Ancak, kaynak materyalin içeriğine sadık kalmak istese de, Kaufman yazarın siyasi görüşlerine karşıydı ve hatta onu "kaba bir faşist" olarak nitelendirdi. Daha sonra kitabın eski KKK organizatörü Asa Earl Carter tarafından yazıldığı da ortaya çıktı.

Kaufman, hoşnutsuzluğu nedeniyle kitabın siyasi tonlarını azaltmak ve diğer anlatı unsurlarına daha fazla vurgu yapmak istedi. Ancak Eastwood yönetmenin bu yaklaşımına karşı çıktı. Kanunsuz Josey Wales'in çekimleri sırasında, Kaufman ve Eastwood arasında filmin yönetimi ve hikaye uyarlaması konusundaki görüş ayrılıkları nedeniyle bir kavga başladı.

Haberlere göre (Clint: The Life and Legend of Clint Eastwood by Patrick McGilligan aracılığıyla), Eastwood Kaufman'ın isteklerine karşı Sondra Locke'a da rol verdi ve hatta Kaufman Eastwood ile Locke arasındaki romantik gelişmeleri kıskandı. Bu çatışma kaynama noktasına ulaştığında, Eastwood filmin oyuncu ve yönetmenliğini üstlendi ve yapımcı Bob Daley'den Philip Kaufman'ı kovmasını istedi.

"Eastwood Kuralı" Hollywood'u nasıl değiştirdi?

Philip Kaufman zamanının önemli bir bölümünü Kanunsuz Josey Wales filmine ayırdığı için, Amerika Yönetmenler Birliği Kaufman'ın aniden ihraç edilmesine çok sinirlendi. Warner Bros. ve Clint Eastwood kararlarından geri adım atmayı reddedince, DGA onlara 60.000 dolar para cezası verdi. Bunun bir daha asla yaşanmamasını sağlamak için DGA, bir aktörün ya da yapımcının yönetmenini kovmasını ve ardından filmdeki koltuğuna bizzat oturmasını yasaklayan "Eastwood Kuralı"nı da uygulamaya koydu.

Clint Eastwood daha sonra Kanunsuz Josey Wales'in yönetmenliğini tamamlayıp izleyicilerden ve eleştirmenlerden övgüler alsa da, Philip Kaufman ile yaşadığı perde arkası anlaşmazlığı Hollywood'u sonsuza dek değiştirmiş oldu. Ve bu değişikliğe halen “Eastwood Kuralı” adı veriliyor.