CyanogenMod, büyük işler yapmaya hazır!

Artık komple bir işletim sistemine dönüşen CyanogenMod hakkında çok özel bir dosya... İçeride...

CyanogenMod dosyası...

8 milyonu aşkın kullanıcısı olan CyanogenMod, en popüler üçüncü parti Android ROM'larından bir tanesi. "Modifiye" topluluğu içinde gelişen CyanogenMod, aslında şu an telefonunuzda kullandığınız platforma alternatif bir işletim sistemi.

Samsung'un TouchWiz'inden bıktıysanız, HTC Sense'ten sıkıldıysanız, Android'in temiz arayüzü de sizi artık sarmıyorsa karşınızda CM adında güçlü bir alternatif var.

Ancak CyanogenMod'un geliştiricilerinin kafasını hatrı sayılır bir süre kurcalayan bir sorun vardı. CM'nin baş geliştiricilerinden Koushik Dutta (Koush olarak da tanınıyor), "Bence CyanogenMod'u yüklemeyi deneyenlerin her birine, onu yüklemeyi tamamlamayan 5 veya 6 kullanıcı denk geliyor. Forum üyelerimizden bir tanesi onu yüklemeyi deneyip vazgeçmişti" diyor ve gülüyor. CyanogenMod takımı, yazılımını kullanabilir hale getirmeye önem veriyor. Hatta bu konu, takımı topluluk tablanlı, açık kaynak kodlu bir Android alternatifi sunmaktan, tam donanımlı bir girişim olan Cyanogen Inc.'e dönüşmeye itmiş bulunuyor.

Arkasında 7 milyon dolarlık fon olan çekirdek CM takımı, Dutta ve CyanogenMod'un kurucusu Steve Kondik dahil olmak üzere sadece işin meraklılarına özel ROM'u, herkesin kullanımına açmak istiyorlar. Bunu yaparken önlerindeki en önemli zorluk ise ROM'un yüklenme işlemini kolay hale getirmek.

Deveye hendek atlatmak

Deveye hendek atlatmak
CyanogenMod takımı

Deveye hendek atlatmak

"Herkesin bize söylediği şu; 'Bu harika bir şey ve bunu arkadaşlarımla paylaşmak istiyorum. Ama önce onu nasıl yüklemeleri gerektiğini anlatmam gerekiyor ve dolayısıyla vazgeçiyorlar'" diyor Kondik.

"İşte bu yüzden bu yükleyiciyi geliştirdik. Tek tıklamayla yükleyebileceğinizi söylüyoruz, ancak aslında 3 tık var. Ama üzerinde uzun süren, oldukça kapsamlı kullanım kolaylığı testleri yaptık ve amacımız, CM'yi mümkün olduğunca çok kişiye ulaştırmaktı."

Kondik, yükleyiciyi indirmeye sunduklarından bu yana büyüme hızlarının bir anda tepeye fırladığını söylüyor. Gerçekten de Cyanogenmod işinin duyurulmasının ardından şirketin yeni sunucuları, sadece bir ayda 38 milyon indirmeyi karşılayabilmekte zorlanmıştı. Bu arada CM takımı, yükleyicinin CM'yi ünlü yapmakta ve Android meraklısı kitlenin dışına çıkarmakta kritik bir ilk adım olduğunu, ancak bunun sadece bir başlangıç olduğunu söylüyor.

"Onu yüklemeyi gerçekten kolay bir hale getirmeli, ardından kullanıcıların onu yüklemesi için ikna edici sebepler inşa etmeliydik" diyor Koush ve devam ediyor; "kullanıcıların şu an CM'yi yüklemelerinin nedeni, mevcut olanın... çok da iyi olmaması. Ve ben kullanıcıların bize gelmesinin nedeninin, rakiplerin yetersizliği olmasını istemiyorum. Kullanıcılar bize harika olduğumuz için gelmeli."

Kullanıcıların ilgisini CM'ye çekmek isteyen takım, bunun için birkaç farklı yaklaşımdan faydalanıyor. Bunlardan biri, işletim sistemine daha fazla işe yarar hizmet eklemek (ağ tabanlı hizmetler dahil).

"Gerçekten önemli bir güvenlik araştırmacısı olan Moxie Marlinspike'yle anlaşıp, bizim için güvenli bir mesajlaşma/iMessage ürünü oluşturmasını istiyoruz."

Diğer değişiklikler, yeni bir şirket

Diğer değişiklikler, yeni bir şirket
Oppo N1

Diğer değişiklikler, yeni bir şirket

Oppo'yla N1 üzerine yapılan anlaşma sayesinde CM, amiral gemisi telefonda varsayılan işletim sistemi olarak gelecek.

"Oppo, geçmişte de bizi desteklemişti ve onlara şirketi kurarken ne yaptığımızı anlattım. N1 global olarak piyasaya sürüldüğünde CM'nin resmi olarak desteklenen bir sürümü olacak. Bunun yanında bir de CM'yi varsayılan olarak çalıştıran kısıtlı sayıda sunulan bir model olacak." diyor Kondik.

"Bu, yapacağımız büyük işlerin sadece başlangıcı. Bazı deneyler yapmak için fırsatımız var. Seneye daha da büyük bir iş yapacağız. Önemli olan bunu doğru şekilde yapmak."

"Bir telefonun üzerine bir marka yazıp satamazsınız. Başkalarında olmayan bir şey sunmanız gerekiyor, özellikle de ondan para kazanmak istiyorsanız. Gerçekten harika bir platform olmalı, müthiş hizmetler sunmalı. İnsanlara çok iyi bir şey sunmuyorsanız, onların 800 dolarını almanız zor."

Bunu yapmanın yollarından bir tanesi, yeni bir üreticinin yeni bir telefon ortaya çıkarmasıydı. CES 2014'te tam da bu oldu ve Cyanogen'in Çinli mobil girişimci OnePlus ile beraber çalıştığı anlaşıldı. OnePlus'ın kurucusu Pete Lau, Oppo'nun eski yardımcı başkanıydı.

Çekim gücü ve rekabeti koruma

Çekim gücü ve rekabeti koruma

Çekim gücü

CM takımının bir başka şansı, CM'nin Android köklerini kullanarak farklı bir kitleye yönelik, çekici bir şey oluşturabilmekti.

"CM, teknik kullanıcılar için tam anlamıyla kusursuzdu. Onu aptallaştırmak istemiyoruz, ancak bazı şeylere daha güzel yüzler giydirmek istiyoruz. Önümüzdeki sene biraz daha büyük, daha geniş bir piyasaya yönelik bir yenilik tanıtmayı planlıyoruz" diyor Kondik.

Rekabeti koruma

Şirket, açık kaynak kodlu projenin yanında bazı özel, "tescilli" işler de yapacağını söylüyor. Bu durum haliyle açık kaynak kodlu projenin geleceği hakkında endişeler doğuruyor. Kondik, bu endişeleri anladığını, ancak korkuların asılsız olduğunu söylüyor.

"Android'e baktığınızda, çok spesifik bir hedefle inşa edildiğini görüyorsunuz - özel yazılım rotasında çok ileri giden bir endüstriyi tamamen dağıtmak. Ve bunu tam anlamıyla başardılar. Şimdi bu tekrar gerçekleşiyor ve buna cevap vermeyi umuyoruz."

"Ancak dengeyi kurmanız gerekiyor. Yayınlamadığımız şeyler, bizim rekabet etmemizi sağlayacak şeyler. Yükleyicimizin kaynak kodunu yayınlamayacağız. Bu delilik olurdu."

"Ancak varolan kodları kapalı hale getirme planımız yok" diyor Kondik. "Açık kaynak kodlu projenin üstünden ilerliyoruz. Şirket içinde CM'nin kapalı bir sürümünü tutmuyoruz bile."

İki farklı sürüm gelecek

İki farklı sürüm gelecek

"İleride iki farklı yayın dalı göreceksiniz. Bunlardan biri, bugün yayınlamakta olduğumuz sürüm. Diğer sürüm ise harika olacağını düşündüğümüz ekstralarla gelecek olan sürüm."

Topluluktan bazı üyeler, para kazanma baskısının CM'yi geniş anlamda nasıl etkileyeceğini merak ediyorlar. Kondik'in cevabı hazır: "Şu an kullanıcıları bir araya toplama fikrinin peşindeyiz, para sonra gelecek."

"Bu işin uzun dönemli olmasını istiyoruz. Büyük bir şirket olacağımızı düşünüyoruz. Çabucak para kazanıp geri çekilmek gibi bir çabamız yok. Önemli bir şey inşa etmeye çalışıyoruz. Bunu yapmamız için çok sayıda insanın harcadığı çok miktarda emek, çok miktarda duygu var."

Okuyucu Yorumları