Cybertruck, nasıl ünlülerin sahip olması gereken bir statü aracı haline geldi?

Lady Gaga, Justin Bieber, Kim Kardashian. Bu isimler, Cybertruck’a sahip oldukları için duydukları gururu her fırsatta yansıtanlardan sadece birkaçı. Peki, Cybertruck, nasıl ünlülerin sahip olması gereken bir statü aracı haline geldi?

Cybertruck, nasıl ünlülerin sahip olması gereken bir statü aracı haline geldi?

İster beğenin, ister beğenmeyin, Tesla'nın Cybertruck'ı son zamanların en çok dikkat çeken araçlarından biri. Tam da bu nedenle geçtiğimiz haftalarda Kim Kardashian ve Pharrell Williams gibi ünlülerin Cybertruck'larını Instagram'da paylaşmaları dikkatlerden kaçmadı. Jay-Z'nin aracının tamamen özelleştirilmiş bir iç mekanla mat siyah renge büründürdüğü görülürken, Bad Bunny de EV ile konserine giderken görüntülendi. Son olarak, Hayley ve Justin Beiber kiliseye kendi araçlarıyla gittiler.

Edmunds'un otomotiv analisti Ivan Drury, Business Insider'a verdiği demeçte, "Bir statü sembolü başları döndürecek bir şeydir ve Cybertruck’ın da baş döndürmemesi mümkün değil" dedi. Ancak bunun en azından kısmen Tesla'nın kendisi tarafından manipüle edilen bir moda olması da mümkün.

Londra'da zenginlere odaklanan bir danışmanlık firması olan Barton'ın kurucusu Winston Chesterfield, Insider’averdiği demeçte, "Elon Musk bunu, onu kullanırken fotoğrafı çekilecek insanların eline vermek ve belli ki ona belli bir çağrışım sağlamak için yapmış olabilir" dedi ve ekledi: "Belli ki bir sosyal medya platformu satın aldığı için şöhretin gücünü biliyor. Bir zorunluluk imajı var. Eğer etrafta görülmek isteyen üst düzey biriyseniz, Cybertruck'a sahip olmalısınız."

Lady Gaga

Başından beri Cybertruck'ın geleneksel arazi aracı pazarına yönelik olmadığı açıktı. Tasarıma odaklanması ve menzil ve işlevsellik gibi konulara yeterince önem vermemesi nedeniyle bazı uzmanlar bu ürünün tipik araç sürücüleri için üretilmediğini söylüyor.

Ford: Gerçek iş yapan insanlar için araç üretiyoruz

Ford CEO'su Jim Farley de, geçen yıl yaptığı bir açıklamada Cybertruck'ı "Silikon Vadisi insanları" için bir araç olarak nitelendirerek "Ben gerçek iş yapan gerçek insanlar için araç üretiyorum ve bu farklı bir tür" demişti.

Aslında Cybertruck, geleneksel bir araç olmasa da, tam olarak lüks bir araç da değil. Örneğin iç mekanı diğer lüks otomobillere kıyasla çok minimalist; masaj koltuğu, şampanya soğutucu veya dahili kasa gibi ultra üst düzey özelliklerden yoksun.

Autotrader'da yönetici editör olan Brian Moody, "Bu bir iş aracı değil, ama aynı zamanda lüks bir şey de değil" diyor ve devam ediyor: "Beklediğiniz lüks olanaklardan hiçbirine sahip değil. İçi aslında çok sade."

Jay Leno

Ayrıca şu anda mevcut olan çok sayıda araç göz önüne alındığında, ona sahip olmak doğal olarak çok zengin olduğunuz anlamına da gelmiyor. Cybertruck'ın başlangıç fiyatı 61.000 dolar. Bu fiyat, başlangıç fiyatları sırasıyla 143.000 dolar ve 348.000 dolar olan Mercedes G-Wagon ve Rolls Royce Ghost gibi diğer statü otomobillerinin fiyatından çok daha düşük.

Zor bulunması, onu statü sembolü yapıyor

Cybertruck’ın statü odaklı kişileri cezbetmesinin nedenlerinden biri, muhtemelen çok zor bulunması. Ancak bu durum da değişmek üzere. Musk, 2025 yılına kadar Tesla'nın yılda yaklaşık 250.000 Cybertruck üreteceği bir seviyeye geleceğini söylüyor.

Bu yönüyle Cybertruck, statü sembolü olarak başlayan diğer Tesla modellerine benziyor. Model 3 ve Model Y ana akım araçlar haline gelmeden önce Ben Affleck, Cameron Diaz, Will Smith ve Oprah Winfrey gibi ünlülerin tercihi durumundaydı.

Şirket daha fazla otomobil üretmeye (geçen yıl 1,7 milyondan fazla Model 3 ve Model Y teslim etti) ve fiyatları düşürmeye devam ettikçe markanın imajı da değişti. Artık Morgan Freeman ya da Steven Spielberg gibi Hollywood yıldızlarının kırmızı halıdaki bir etkinliğe Tesla ile gelmesi değil, kapı komşunuzun Tesla ile gelmesi söz konusu.