Daha fazla depolayın

CD'lere daha fazla veri yazabilmeniz için yapmanız gerekenleri adım adım açıklıyoruz.

Daha fazla depolayın

Muhtemelen sizin başınıza da gelmiştir: Bir müzik CD'si kopyalamak istiyorsunuz, ancak olmuyor. Nedeni CD üzerinde 75 dakika yani izinli olandan bir dakika fazla müzik bulunması (74 dakika ya da 650 MByte standart teşkil ediyor). Bu sorunun iki çözümü var: 1. 80 dakikalık bir boş CD satın alırsınız. 2. Eksik olan bir dakikayı fazladan yazarsınız.

Bir CD bazen tam anlamıyla yeterli gelmiyor

Müzik CD'lerinde tüm verilerin bir CD üzerine sığması çoğunlukla mümkün olmuyor ve CD kapasitesi yeterli gelmiyor. Bu durumda yetersiz saklama kapasitesi sinir bozabiliyor. Bir şarkıdan dolayı ekstra bir CD yazılmak zorunda kalınabiliyor. Filmseverler bu durumdan daha da fazla etkileniyor. Çünkü bir filmi DVD'den CD üzerine kopyalayanlar, 80 dakikalık bir ham ortamda bile son dakikalar için yeni bir CD yazmak zorunda kalıyor.

Daha fazlasını yazabilirsiniz

Daha fazlasını yazabilirsiniz

Neyse ki ham ortamlara belirtilen veri miktarından fazlası yazılabiliyor. Bu durumun nasıl gerçekleştiği değişik faktörlere bağlıdır: Bunlar yazıcı, kullanılan yazılım ve ham ortam tipi olarak sıralanabilir. Üstelik artık üzerine fazladan yazılabilen CDR'lar da mevcut. Özel olarak üretilen bu CD'ler üzerine 90 dakika (800 Megabyte) ya da 99 dakika bile (870 Megabyte) sığdırılabiliyor. Bu sırada sayısız CD spesifikasyonlarının suya düşmesinde şaşılacak bir yan yok (sağdaki kutucuğa bakın). Ancak bu tip CD'lere CD yazıcıda kayıt yapıldıktan sonra tüm sürücülerde okunamaması normaldir.

Kuşkusuz yüksek kapasiteli bu CD'lerin tamamını kullanmak zorunda değilsiniz.. Çoğu durumda adı geçen bir dakikalık fazlalık yeterli oluyor. Bu kadarlık fazla veriyi neredeyse tüm yazılımlarla ve tüm donanımlarla yazmak mümkün. Sonrasında bu tip CD'lerin oynatılması hiçbir CD ya da DVD-Player için bir sorun yaratmıyor.

Bir tutam daha fazlasına ihtiyaç duyanlar

Bir tutam daha fazlasına ihtiyaç duyanlar

Bir tutam daha fazlasına ihtiyaç duyanlar

CD yazıcısıyla fazladan kaç dakika yazabileceğini bilmek isteyenler, bu sorunun yanıtını üreticilerde çoğunlukla bulamıyor. Çünkü üreticiler ürün tanıtımlarında olağan olarak yalnızca standart kapasiteyi belirtmekle yetiniyor (74 ve 80 dakika). Daha kapsamlı listeler internette www.cdr-forum.de/overburn/laufwerke.php, www.xeocorp.com ya da www.feurio.com/Writerdb altında bulunuyor.

İstisnai durumlarda yazıcının dahili yönetim yazılımı olarak kabul edilen Firmware'i güncellemek gerekli. Bunun için neredeyse tüm üretici firmalar internetten indirilme talimatları da bulunan küçük güncelleme programlarını donanım ile birlikte sunuyor.

CD kayıt programları

CD kayıt programları

Sıradan bir CD kayıt programı genellikle CD yazıcı sahibi tüm kullanıcılarda bulunuyor. Ancak örneğin Nero Burning Rom (www.nero.com), Win On CD (www.roxio.com), CDRWin (www.goldenhawk.com), Instant CD/DVD (www.vob.de) ya da Feurio (www.feurio.com) gibi tüm güncel programlar fazladan yazabiliyor. Eski sürümlerde ise programları güncelleştirmek gerekli!

Boş CD'lerin seçimi için genel olarak kabul edilebilecek kurallar mevcut değil. Bir ham ortamda cihazınızın buna iyi derecede fazladan yazıp yazamadığını sınayın. Sonrasında ise CD'nin her sürücüde okunup okunmadığını kontrol edin. Eğer sorun yoksa güvenilir bir biçimde büyük miktarlarda alışveriş yapabilirsiniz.

Nero ve Win On CD ile fazladan yazmak

Nero ve Win On CD ile fazladan yazmak

Nero ve Win On CD ile fazladan yazmak

CD-R'larinizi satın aldınız, artık yazmaya başlayabilirsiniz. Yeni satın aldığınız yazılabilir CD'lerin kapasitesini yalnızca küçük bir miktarda aşan bir veri miktarını bir araya toplayın. Bir dakika ya da yaklaşık 10 Megabyte fazlası 80 dakikalık bir ham ortam için her halikarda uygundur.

WIN ON CD:

1- Yeni bir proje başlatın, ve "Options" ve "CD Meter size" üzerine geçin. "benutzerdefinierte Größe" olarak 81 dakika girin ve "OK" ile onaylayın.

2- Şimdi sizin tarafınızdan yeni oluşturulan "CD Meter size" aşağıda kıl payı işleyecek şekilde (81 dakika) birçok veriyi bir araya getirin.

3- "Record" üzerine tıklayın, ve "Close CD" ve de "Disc/ Session at once" seçin. Yazma işlemini "Record" ile başlatın.

4- Bir sonraki diyaloğu "OK" ile onaylayın. Sonrasındaki uyarı mesajının üzerinden Next ile atlayın.

Nero Burning Rom

Nero Burning Rom

NERO BURNING ROM:

1- Yeni bir CD projesi başlatın, ve bir veri CD'sinde "Multisession" sekmesi altında "No Multisession" işaretleyin (Bu müzik CD'lerinde kullanılmıyor).

2- Kayıt kartı üzerinde "Burn" ve "Finalize CD" seçeneğini işaretleyin. Yazma yöntemi olarak "Disc-At-Once" seçin. Ayarları "New" ile etkinleştirin.

3- Şimdi ana menüde "File" ve "Preferences" üzerine gelin. "General" altında "Check for correct disc format before burning" seçeneğini kapatın. "Statusbar" altında 81 dakika girin.

4- "Expert Features" sekmesine geçin, ve "Enable overburn "Disc at once" burning" işaretleyin. "Maximum CD lenght" değerini 81 dakika girin. Tamam'a tıklayarak pencereyi kapatın.

5- Şimdi 81 dakikaya ulaşılana dek CD'nizi bir araya getirin, alıştığınız şekilde yazma olayını başlatın. Bir sonraki uyarı mesajını "Overburn CD" üzerine bir tıklama ile kabul edin.

İpucu: Nero "Burn process failed " mesajıyla son bulduğunda da CD buna rağmen düzgün çalışır.

Limit kapasite de yazmak: En yüksek kapasite

Limit kapasite de yazmak: En yüksek kapasite

Limit kapasite de yazmak: En yüksek kapasite

Filmleri Super-Video-CD üzerine kopyalayanların yere ihtiyacı var demektir. Hem de çok fazla yere! Burada baştan 90 ya da 99 dakikalık yazılabilir CD'lere el atmak gerekiyor. Bu tür kapasite devleri temel olarak her yerde fazladan yazılmak zorunda. Bu tamamen az önce betimlediğimiz şekilde gerçekleşiyor. Tek istisna 90 ya da 99 dakikalık sınırı değiştirmek zorunda olmanız. Ayrıca hızı da aşağıya çekmeniz gerekiyor, çünkü bu ortamlarda hata toleransı çok düşük.

Yazma olayının başarılı gerçekleşmesi yüksek kapasiteli CD'lerin her sürücüde okunabileceği anlamına gelmiyor. Gerçi örneğin birçok DVD-Player şikayet etmeksizin (en az 90 dakika uzunluğundaki) Maxi- SVCD'leri oynatabiliyor, ama yine de dikkat etmek gerekiyor. Çünkü cihaz kaydedilen Video'ları genelde 15 dakika süresince hatasızca oynatıyor ve nihayet aşırı sık yazılan veri izleri dolayısıyla savrulmaya yüz tutuyor.

Okuyucu Yorumları