COVID-19 aşılarını askıya alan ilk ülke onlar oldu!

İlk kez bir Avrupa ülkesi, yüksek düzeyde bağışıklık, vakalarda düşüş ve hastane yatışlarının azalması sonrasında virüsün kontrol altına alındığını söyleyerek COVID-19 aşılarını duraklattığını duyurdu.

COVID-19 aşılarını askıya alan ilk ülke onlar oldu

Danimarka Hükümeti, sonbaharda yeniden başlama ihtimalini bir kenarda tutuyor olsa da, yaptığı duyuru ile 15 Mayıs'tan itibaren artık vatandaşlarına aşı daveti yapmayacağını açıkladı.

Danimarka Sağlık Bakanlığı, yüksek seviyede bağışıklık düzeyinin yakalandığını düşünüyor ve virüsün artık kritik bir tehdit olmadığı ve kontrol altına alındığı kanaatine sahip. Danimarka'nın 5,8 milyon vatandaşının yüzde 81'inin, veya başka bir deyişle beş kişiden dördünün eksiksiz olarak aşılandığı belirtiliyor.

Danimarka Sağlık Bakanı Bolette Søborg, “Aşılama programını sonbaharda tekrar açmayı planlıyoruz. Bu sırada kimlerin aşılanacağını ve hangi aşıların kullanılacağını belirleyeceğiz” dedi.

Danimarka, insanların iki doz aşı ile tam olarak aşılanmış olduğunu kabul ediyor. Ülke, Şubat ayında artan vakalara rağmen COVID'i “kritik bir tehdit” olmaktan çıkarmış ve tüm pandemi kısıtlamalarını kaldırmıştı.

İSTEYEN AŞI OLABİLECEK

oborg, “İyi bir noktadayız. Azalıyor gibi görünen salgın üzerinde iyi bir kontrole sahibiz. Hastanelere kabul oranları sabit ve yakında düşmesini de bekliyoruz. Bu nedenle Covid-19′a karşı toplu aşılama programını tamamlıyoruz" dedi.

Soborg, halk isterse ilkbahar ve yaz aylarında aşı olabileceğini ve aşılama alanlarının ülke çapında açık kalacağını; 40 yaş üstü ve aşılanmamış hamile kadınlar gibi Covid’in yüksek risk oluşturduğu kişilere aşılamanın hala önerildiğini sözlerine ekledi.

AŞILARIN DEVAM ETMESİ MUHTEMEL

Avrupa ve ABD, Covid kısıtlamalarının çoğunu terk etti, ancak virüs Şanghay ve Pekin gibi büyük şehirlerde yayıldıkça Çin hala karantina uyguluyor

Danimarka Sağlık ve İlaç Kurumu, aşı programını tamamen rafa kaldırmanın aksine virüs mutasyona uğramaya devam ettikçe muhtemelen sonbaharda Covid-19′a karşı tekrar aşıya ihtiyaç duyulacağını söyledi.

Danimarka Sağlık ve İlaç Kurumu, salgının gelişimini yakından takip etmeye devam edeceğini ve sonbahardan önce ek hedef grupları aşılamaya ihtiyaç olması halinde aşı çalışmalarına yeniden başlamaya hazır olduğunu da aktardı.