Danimarka’da keşfedilen büyük bir Viking salonunun kalıntıları, araştırmacıları heyecanlandırdı

Danimarka’da büyük bir Viking salonunun kalıntıları keşfedildi. Arkeologlar, bunun son yıllarda yapılmış en heyecan verici keşiflerden biri olduğunu söylüyor.

Viking Çağı'ndan kalmış yeni bir salonun kalıntıları keşfedildi

Danimarka'daki Nordjyske Müzesi'nden arkeologlar, Vikinglerin efsanevi büyük salonlarından biri olabileceğine inandıkları, bin yıllık büyük bir çiftliğin kalıntılarını keşfetti. Binanın kalıntıları Danimarka’nın kuzeyinde, Hune bölgesinde keşfedildi. 10 - 12 meşe ağacında sütun, büyük bir çatıyı destekliyor. Salonun uzunluğu 40, genişliği ise 10 metre.

Kuzey Jutland Müzeleri'nden bir arkeolog olan Thomas Rune Knudsen, bunun on yıl içinde yapılmış, türünün en büyük Viking Çağı keşfi olduğunu söylüyor. Knudsen, "Kısmen kazılmış olmasına rağmen, burada, Kuzey Jutland'da daha önce buna benzer bir şey görmemiştik" diyor. Salonun, gündelik faaliyetler için bir mekan olmasının yanı sıra, muhtemelen Vikingler arasında siyasi toplantılar için bir toplanma yeri olarak hizmet ettiği düşünülüyor.

Binanın tasarımı, 10. yüzyılın sonlarında Danimarka'yı yöneten Harald Blätand döneminde inşa edilenlere benziyor. Vikingler, 8. yüzyılın sonlarından 11. yüzyılın ortalarına kadar Avrupa'da hakimiyet kurdular. Gittikleri her yerde varlıklarını hatırlatan şeyler bıraktılar; fiyortlar boyunca uzanan mezar höyüklerinden, yürüyüşlerinde yanlarında taşıdıkları balmumu mumlarına kadar... Bu kazıda da benzer cisimler bulunduğu belirtiliyor.

Knudsen, binanın kapladığı alan ve potansiyel ortak kullanımı nedeniyle, ekibin yakın çevresinde daha fazla yapı olduğundan şüphelendiğini belirtiyor. Binanın şimdiye kadar yalnızca yarısı kazıldı ve kazılara bu yılın başlarında devam edilmesi planlanıyor. Ekip, ek kazı çalışmalarının yanı sıra yapının radyokarbon tarihlemesini de yapacak.