Dell'in Linux kararı Microsoft'u üzecek

Microsoft bu işe çok bozulacak: Dell, bazı PC modellerini Linux kurulu olarak satıyor...

Dell'den özgürlük sinyali

Intel'in işlemci desteği verdiği MID projesine yönelmesi ve bu projede önde gelen Linux dağıtımlarından Ubuntu'nun ağırlık kazanması, Microsoft ile arasının bozulmasına neden olan önemli maddelerden biriydi. Şimdi de Microsoft'u hiç de sevindirmeyeceğini düşündüğümüz yeni bir karar da Dell'den geldi. Dell, bundan sonra işletim sistemi seçeneği olarak Ubuntu'yu da müşterilerine sunacağını açıkladı.

Laptop'larda şimdilik XPS 1330 ve Inspiron 1525 modellerini Ubuntu işletim sistemi ile birlikte satan Dell, masaüstü bilgisayarlarda ise sadece tek bir modelinde, Inspiron 530N'de Linux seçeneği sunuyor. Linux ile satın alınan sistemler, Windows yüklü sistemlere oranla 50 Dolar daha ucuz. Linux yüklü XPS 1330'un fiyatı 949 Dolar, Inspiron 1525'in fiyatı 549 Dolar ve Inspiron 530N'in fiyatı 449 Dolar olarak belirlenmiş.

Ancak Ubuntu yüklü sistemlerin daha ucuz olmasının altında yatan tek neden işletim sistemi değil. Ubuntu XPS 1330 Core 2 Duo T5550 CPU ile geliyor, Windows yüklü modelde T5750 var. Inspiron 1525 ise T2370 ile geliyor, Windows yüklü modelde T2390 kullanılıyor. Ayrıca Ubuntu'lu modellerde 2 yerine 1 GB bellek bulunuyor.

Dell yaptığı açıklamada "Windows işletim sisteminden vazgeçmediklerini, sadece farklı hedef kitlelere ulaşmak istediklerini" duyurdu. Ancak Microsoft'un bu karara nasıl bir tepki göstereceği de merakla bekleniyor.

Okuyucu Yorumları