Demir akciğerin içinde 72 yıl yaşadı ve şimdi TikTok fenomeni oldu

Demir Akciğer adı verilen bir tıp destek cihazının içinde 72 sene yaşayan Polio Paul, hayatından kısa bir anı TikTok'ta paylaştı ve bütün dünyanın ilgisini üzerine topladı.

Demir akciğerin içinde 72 yıl yaşadı ve şimdi TikTok fenomeni oldu

"Demir akciğer" içinde yaşayan son insanlardan biri kısa süre önce TikTok'a katıldı ve bu platformu kendi öyküsüne ilişkin çarpıcı bilgiler paylaşmak için kullanıyor.

Paul Alexander, 1952 yılında, henüz 6 yaşındayken memleketi Dallas, Teksas'ı kasıp kavuran bir salgın sırasında çocuk felcine yakalandı. Çocuk felci, insandan insana yayılabilen bir virüsün neden olduğu bulaşıcı bir hastalık ve bazı durumlarda, patojen merkezi sinir sistemine saldırabiliyor. Bu durumda motor nöronları yok ederek felce yol açabiliyor.

Aslında bu felç genellikle geçici olsa da, yüzde 0.5 ihtimalle felcin geri dönüşü olmayacak şekilde hasar verdiği durumlar yaşanabiliyor. Paul Alexander da bu şansızlığı yaşadı ve boynundan aşağısı felç kaldı.

Ciğerleri hala iyi çalışsa da göğüs kaslarının ve diyaframının felç olması nedneniyle nefes alamaz bir durumda olan Alexander, hayatta kalabilmek için hastaya negatif basınç uygulayıp ciğerlerine hava pompalayan bir cihazın içinde yaşamak zorunda kaldı. Hem de tam 72 sene.

@ironlungman Replying to @Randomes501 Not only is Paul still kickin, yesterday we celebrated his 78th birthday! 🎉#conversationswithpaul #ironlung #poliopaul #PaulAlexander #QandA ♬ original sound - Paul “Polio Paul” Alexander

Alexander bu sırada, kendi kendine "kurbağa solunumu" adını verdiği, boğaz kaslarını kullanarak ağız dolusu havayı yutup ciğerlerine hava girmesini sağlayan bir teknik geliştirdi. Ve bu sayede, iki ya da üç dakikalığına geçici olarak cihazdan çıkabilmeyi başardı.

ABD'de şu anda sadece 2 kişi bu demir akciğerleri kullanıyor. Aşılarla ve hastalıkla mücadele sonunda, çocuk felci vakaları çok azaldığı için, bu cihazlara artık ihtiyaç kalmadı.

Yine de, demir akciğer Alexander'ı durdurmak için yeterli olmamış. Teksas Üniversitesi'nde hukuk okuyan Alexander 1984 yılında da baro mülakatını geçerek avukat oldu. Ayrıca beş yılını bir otobiyografi yazarak geçirdi - Bir Köpek İçin Üç Dakika: My Life in an Iron Lung - adlı otobiyografisini ağzına yerleştirdiği bir kalemle klavyeye tuşlarına basarak yazdı.

Alexander şimdi @ironlungman kullanıcı adıyla TikTok'a da katıldı. Hesabında hikayelerini paylaşıyor, on milyonlarca kez izlenen paylaşımlarında elektrik kesintisi sırasında cihazın nasıl çalıştığı gibi sorulara cevap veriyor ve pozitif enerjisiyle tüm takipçilerine ilham oluyor.