Depolama canavarı diskler

3 ve 4 TB gibi akıl almaz bir depolama alanı sunan 7 hard diski mercek altına aldık...

Depolama canavarı diskler

Sabit diskler bilgisayarlarımızın şüphesiz en önemli parçalarından bir tanesi. Özellikle günümüzde artan veri depolama ihtiyacı yüzünden bir zamanlar GB'larla ölçülen sabit disketler, artık Terabayt ile ölçülür durumda.

Günümüzde raflarda birçok farklı firmanın ürettiği, birçok farklı model sabit disk var. Bu modellerin özellikle 3 ve 4 Terabayt depolamaya imkan verenleri an itibariyle bir hayli yüksek fiyatlara sahip. Fakat siz siz olun, şu anki fiyatlara aldanmayın... Her ne kadar sabit disklerin net bir ücreti olsa da önemli olan GB başına verilen ücret olacaktır.

Yakın zamanda Tayland'da meydana gelen Tsunami ise GB başına düşen fiyatı şimdiden artırmış durumda. Gerçekleşen bu üzücü olayın ardından büyük markaların yeniden seri üretime geçmesine kadar geçecek olan süredeyse, sabit disk fiyatlarında gözle görülür bir düşüş olması bekleniyor.

Bu makalemizde, 3 ve 4 Terabayt depolama alanına sahip en iyi beş dahili sabit ve en iyi üç harici sabit diski mercek altına aldık. Tabii ki en büyük kriterimiz fiyat performans oldu...

Harici sabit disketler uzun vadede kullanıcıya rahatlık tanıyan ürünler. Özellikle kolay taşınabiliyor olmaları, günümüzde bir hayli yaygın hale gelmelerini sağlamıştır. 160 Avro civarından başlayan fiyatları, giriş seviyesi için uygun gibi gözükse de yüksek veri transfer hızı ve de kaliteli bir kullanıcı ara yüzü arayanların fiyat konusunda daha yukarılara çıkması gerekiyor.

Günümüzde birçok kullanıcının sorun yaşadığı veri aktarım hızlarıysa, artık USB 3.0 girişi ile çözülmüş durumda. 1 TB'a kadar yeterli gibi gözüken bir veri aktarımı sağlayan USB 2.0 girişi, ne yazık ki USB 3.0'ın yanında fazlasıyla yavaş kalıyor. Bu sebepten 3 TB gibi yüksek kapasiteli bir sabit disk almaya karar verirseniz, üzerinde USB 3.0 girişi olduğundan emin olmanız başlangıç için yapacağınız en doğru seçim olacaktır.

Dev gibi 2 harici disk

Dev gibi 2 harici disk
GB başına uygun fiyatlara sahipler

Seagate FreeAgent Desk 3TB (STAC3000201)

FreeAgent desk, şu anda fiyat performans açısından en iyilerden biri. Temelde 3 TB'lık alana sahip olan cihaz, 2794 GB'lık kullanıma imkan tanıyor. Bu da basitçe GB başına düşen fiyatın 18 kuruş gibi cüzi bir rakama işaret ettiğini gösteriyor. FreeAgent Desk'i USB 3.0 bağlantısı ile PC ya da laptopumuza bağladığımız andaysa 112 MB okuma ve de 92 MB yazma gibi bir sonuç alıyoruz. Kendi kategorisi için fazlasıyla iyi bir veri transferine sahip olan cihaz sessiz çalışmasıyla da dikkat çekiyor.

Fiyatı: Yaklaşık 500 TL

Alternatif: Western Digital My Book Essential 3TB (WDBACW0030HBK)

Wester Digital My Book Essential bir süredir piyasa ve 500 TL'nin biraz üzerindeki fiyatıyla ilgi odağı olmayı sürdürüyor. 2794 GB kullanıma izin veriyor. GB başı fiyatı sadece 19.3 kuruşa denk gelen ürün, USB 3.0 bağlantısı ile saniyede 102 MB'lık veri aktarıma imkan tanıyor. Tüm bu işlemleri yaparken neredeyse sesini hiç çıkartmıyor.

Fiyatı: Yaklaşık 540 TL

3 TB'lık dahili sabit disketler

3 TB'lık dahili sabit disketler
Kendi kategorisinin en hızlısı

Satışta: Seagate Barracuda 7200.14 3TB (ST3000DM001)

Neredeyse bir SSD kadar hızlı olan Seagate Barracuda 7200.14, veri transferi konusunda ne kadar yüksek bir performansa sahip olduğunu girdiği testlerde rahatlıkla gösterebiliyor. Saniyede 260 MB veri okuyabilen cihaz 2794 GB'lık da aktif kullanım alanına sahip. Diskin bir diğer önemli özelliğiyse, en düşük performansta bile okuma ve yazma hızının saniyede 96 MB'ın altına inmiyor olması. Tüm bunları sadece GB'ı yaklaşık 15 kuruşa gelen bir fiyatla yapabilmesi, onu önemli bir ürün olmaya itiyor.

Fiyatı: 410 TL

Alternatif: Western Digital AV-GP 3TB (WD30EURS)

Doğrudan amaca hizmet etme özelliğiyle dikkat çeken ürün, müzik dinlemek ve video optimizasyonu yapmak isteyenler için özel olarak tasarlanmış durumda. Ortalama sayılabilecek, 84 MB/s hıza sahip olan cihaz, sahip olduğu 64 MB'lık cache'siyle de performansını üst seviyelere taşıyor. Özellikle ortalama kullanıcılara hitap eden bu modelin kaydedilen en yüksek veri transfer hızı saniyede 100 Mb. Fazlasıyla sessiz çalışan cihaz, aynı zamanda sadece 5.4 vat güç tüketiyor. GB başına düşen ücret, yaklaşık 18 kuruş.

Fiyatı: 500 TL

4 TB'lık sabit diskleri de unutmayalım

4 TB'lık sabit diskleri de unutmayalım
Yüksek depolama kapasiteleri ile dikkat çekiyorlar

Bir süredir kapasitelerinde herhangi bir artış görmekte zorlandığımız dahili sabit disketler de 3.5 inçlik ebattan yararlanıyorlar. Artık 4 TB'lık sabit disketleri yavaş yavaş etrafımızda görebiliyoruz. Western Digital'e bağlı olan "Hitachi Globas Storage Technologies" tarafından üretilen üç yeni 4 TB'lık model bulunuyor. Başta veri depolama ihtiyacı olanlar için tasarlanmış olan ürünler, ayın zamanda tek bir yerde büyük ölçüde veri depolayabildikleri için arşivcilerin de dikkatini çekmeye başladı bile.

Satışta: Deskstar 7K4000 HGST (HDS724040ALE640)

Deskstar 7K4000 şu ana kadar üretilmiş olan 4 TB'lık sabit disketler arasında en hızlısı. Ortalama yazma ve hızı saniyede 133.6 MB olan cihaz, en üst yazma hızında 205.4 MB / s'lik bir hıza ulaşarak benzerlerine büyük fark atıyor. 169.9'luk okuma hızına sahip olan cihaz, 7,200 Rpm'lik dönme hızı sayesinde genel sabit disklere göre birazcık yavaş kalıyor. Nitekim 3726 MB'lık aktif kullanım alanı sunan Darkstar 7K4000, talep ettiği MB başına 7 sent ile farklı bir fiyat performans olanağı sunuyor.

Yaklaşık fiyatı: 260 Avro

Alternatif 1: Deskstar 5K4000 HGST (HDS5C4040ALE630)

Deskstar 5k4000, 7K4000'e göre en büyük farklı dakikada 5700 U'ya sahip olması. Görünen 4 TB'lık alanı içerisinde 3726 GB'lık aktif kullanım sağlayan sabit disk'in en büyük sorunu, sadece 32 MB'lık cache'ye sahip olması. Düşük bir hızda çalıştığı için sadece 5.9 vat güç tüketen cihaz çok daha az ısındığı gibi aynı zamanda da çok sessiz çalışabiliyor. Belirlenen saniyede okuma ve yazma hızıysa 98.4 MB.

Yaklaşık fiyatı: 310 Avro

Alternatif 2: UltraStar 7K4000 HGST (HUS724040ALE640)

UltraStar 7K4000'nin en büyük özelliklerinden bir tanesi server makineler için tasarlanmış olması. Küçük kardeşinin iki yıllık garanti süresine nazaran, beş yıl gibi uzun bir garanti süresine sahip olan cihaz, aynı zamanda iki kat daha pahalı. 7.200 devir gücünde çalışan sabit disk, üzerinde barındırdığı 64 MB cache ile rahat bir kullanım sunuyor. Ortalama veri aktarım hızı 125.4 MB / s olan sabit diskin en yüksek hız kapasitesi saniyede 196 MB. Tüm bu güçlü özelliklere sahip olmasıysa onu tahmin edilenden daha gürültülü bir sabit diskete çeviriyor.

Yaklaşık fiyat: 450 Avro (Yurt dışı)

Okuyucu Yorumları