Devil May Cry 5 İnceleme

Serinin şimdiye kadarki en iyi oyununda iblislere karşı artık bir takım olarak savaşıyoruz.

İnceleme: Devil May Cry 5

Ninja Theory'nin DMC'si konsolda oynadığımız ilk oyunlardandı. Oyun o kadar hızlı ve eğlenceli bir oynanışa sahipti ki sanırız konsolda oyun oynamanın daha eğlenceli bir şey olduğunu da bu oyunla düşünmeye başlamıştık. Son oyunun üzerinden ise tam 11 yıl geçmiş. Devil May Cry 5'in geldiğini duyunca mutlaka incelememiz gerektiğini düşünmüştük. Ama oyunun başına geçince bitirmeden bırakamayacak kadar özlediğimizi tahmin etmemiştik. Son dönemde en çok eğlendiğimiz oyunlardan oldu. Ninja Theory ya da Capcom, hangisinin DMC oyun tarzını beğeniyor olursanız olun şunu kesinlikle söyleyebiliriz ki serinin en iyi oyunu koltuğuna Devil May Cry 5 yerleşiyor.

Artık sadece Dante ile oynamak zorunda değiliz

Artık sadece Dante ile oynamak zorunda değiliz

Yeni oyunda V kod adında yeni bir karakter ile tanışıyoruz. Red Grave City'de büyüyen tehdidi engellemek için Dante ile anlaşıyor. Bu noktada yolları kendi iblis avlama takımına sahip olan Nero ile kesişiyor ve hızla büyüyen şeytani ağaç, Qliphoth'u kesmek için bir arada çalışmaya karar veriyorlar. Bu ağaç aslında yeni büyük kötü Urizen'in planının bir parçası. Urizen o kadar güçlü ki savaşlarda oturduğu tahtından kalkmaya bile gerek duymuyor ve en güçlü saldırılarınızda bile sıkılmışçasına bir tavır sergiliyor.

DMC 5 içindeki 20 bölüm boyunca yeri geldikçe bu 3 karakteri de yönetiyorsunuz. Hepsinin sizi sürekli tetikte tutacak kendine has dövüş stilleri bulunuyor. Devil May Cry 4'ü oynayanlar zaten Nero'yu hatırlıyorlardır. Red Queen kılıcı ve Blue Rose silahı ile yine karşımıza çıkıyor. Ancak gizemli, kapüşonlu biri tarafından koparılıp kendisinden alınan şeytani kolu bu sefer yok. Şükür ki ekibin mühendisi Nico, onun yerine Devil Breaker olarak adlandırdığı değiştirilebilir sibernetik protezler ile yardıma koşuyor.

Şeytani kola ne gerek var? Devil Breaker'lar daha iyi!

Şeytani kola ne gerek var? Devil Breaker'lar daha iyi!

Güçlü iblislerle savaşırken bunların etkisi büyük oluyor. Örneğin Wire Snatch ile düşmanları kendinize çekerek ya da daha büyük düşmanların üzerine hızla kendinizi çekerek süper kombolar gerçekleştirebiliyorsunuz. Overture, tek bir tuş ile karşıya dev bir elektrik topu gönderirken Gerbera ise minik şok dalgaları göndererek Nero'yu roket gibi ileri fırlatmaya yardımcı oluyor. En sevdiklerimizden biri olan Buster Arm ise düşmanınızı alıp yere çalmak gibi çok etkileyici bir güce sahip. Ayrıca dövüş sırasında çok sıkıştığınızda ve çoklu düşmanlara karşı güçlü bir saldırı gerçekleştirmek için de kullanabiliyorsunuz. Ancak bu durumda o kolu feda etmiş oluyorsunuz ve yerini bölüm öncesi planladığınız ikincisi alıyor. Zaten kollar arasında geçiş yapmanın da başka bir yolu yok ne yazık ki.

Dante'nin yaşlandıkça karizması artıyor

Dante'nin yaşlandıkça karizması artıyor

Dante de meşhur Rebellion kılıcı ve daha da kırlaşmış saçları ile çok güçlü bir şekilde oyuna dönüş yapıyor elbette. Sevdiğiniz oyun tarzına göre yeni hareketlerle süslenmiş dövüş stilleri DMC 5'de de bulunuyor. Trickster karşınızdakine büyük zarar verebileceğiniz fantastik bir stil. Ancak kılıç kullanmayı seviyorsanız her dövüş silahına yeni hareketler ekleyen Sword Master'ı seçmelisiniz. Gunslinger ise uzaktan dövüşmeyi sevenler için yine etkili silahlar sunuyor. Açıkçası daha çok savunmaya dönük bir still olan Royal Guard'ı biz sevmedik ama tabi renkler ve zevkler tartışılmaz. Trailer'ları seyredenler görmüştür. Capcom; daha çok, çok daha çok hasar yaratacak silahlar eklemeyi de unutmamış. Elektrikli testere gibi kullanabileceğiniz bir motor ve Dr. Faust adındaki sihirli şapkaya gerçekten bayıldığımızı söylememiz gerekiyor.

DMC 5'te artık dövüşmeden kazanan bir karakter var

DMC 5'te artık dövüşmeden kazanan bir karakter var

V ise, Devil May Cry'daki en büyük muamma. Seriye tipik oynanış stilini değiştiren hızlı bir giriş yapıyor. V, dövüşler sırasında birebir müdahil olmadığı için aralarda nispeten dinlenme adına bu karakteri çok sevdiğimizi söyleyebilirim. Bir köşede durup sahip olduğu 3 iblisi düşmanlarının üzerine gönderiyor ve onları kontrol ediyor. Griffon, etrafta uçuşarak iblislere elektrik topları atıyor, Shadow ise değişik sivri nesnelere dönüşerek yakından saldırılar düzenleyebiliyor. DT gauge tam dolduğunda ise bir dev olan Nightmare'i çağırabiliyorsunuz. Etraftakilerin tepesine yumrukla biniyor ve etrafı lazer ışınları ile yakıp yıkıyor. Ancak son bitirişi yine V ile yapmak zorundasınız. Bizce V oynanışa değişiklik ve renk katan ilginç bir karakter olmuş.

Hikaye yine çok güzel, peki ya online mod?

Hikaye yine çok güzel, peki ya online mod?

Görevler; yol boyunca ilerle, düşman ille karşılaşınca tümünü yenene kadar tüm çıkışlar kapansın şeklinde pek tekdüze yapının dışına çıkmıyor. Bölümlerin uzunluğu ise çok iyi ayarlanmış, ne çok uzun ne çok kısa. Paralel akan ve flashback'ler ile oynadığınız karakterlere göre birbiri ile kesişen hikâye, bölümlerin içine çok iyi işlenmiş. Topladığınız küreler ile karakterlerinizi güçlendirdikten sonraki bölümlerde verdiğiniz hasar ile eğlence iyice artıyor.

Oyuna bir nevi diğer oyuncularla birlikte oynayabileceğiniz online özellik de eklenmiş. Çeşitli görevlerde diğer oyuncuları arka planda dövüşürken görebiliyorsunuz. Bu gerçek zamanlı olabileceği gibi o an herhangi bir oyuncu yoksa aynı Forza'daki gibi avatarları görebiliyorsunuz. En iyisi, hiç kimsenin oyunu birbirini etkilemiyor. Yani oyun hala tek oyunculu olarak nitelendirilebilir.

Sonuç

Sonuç

Devil May Cry 5, grafiksel açıdan şimdiye kadar serinin en güzel görünen oyunu olmuş. Kombolar havada uçuşurken, patlamalar, efektler mükemmel ve RE Engine sayesinde en ufak şekilde bile teklemiyor. DMC 5, Xbox One da 60fps'yi rahatlıkla sunuyor. Ara sahneler çok güzel görünüyor ve 20 seviyenin her biri de göz alıcı renkler ve detaylara sahip. Üç farklı temadaki müzikler de grafiklerden hiç geri kalmıyor. Oyunu bitirdikten sonra menüden tüm ara sahneleri hem animasyon hem de ekstra olarak live action şeklinde baştan izleyebilmeniz de çabası. Hideaki Itsuno ve ekibini kesinlikle tebrik etmek gerekiyor. 2019'un en iyi oyunları için kesinlikle ilk adaylardan biri. İncelemenin başında da belirttiğimiz gibi hangi yapımcının DMC'si tartışmasını artık geride bırakabilirsiniz. Bu hepsinden iyi olmuş, Keşke biraz daha uzun sürseydi.

90

Yapım: Capcom
Dağıtım: Capcom
Tür: Aksiyon/Macera
Platform: XONE, PS4
Web: www.devilmaycry5.com

Okuyucu Yorumları