Dinozorlar, maymunlardan daha mı zekiydi?

Torunları kertenkele, kuş, tavuk, timsah veya komodo ejderi olarak yaşamlarına devam ediyor olsalar da, 60 milyon öncesinin devasa dinozorları hakkında ilginç bir iddia var: Maymunlardan daha zekiydiler...

Dinozorlar, maymunlardan daha mı zekiydi?

Dinozorların çağı 60 milyon yıl önce kapanmış olsa da torunları hala gezgende varlıklarını sürdürüyor. Ancak zeka açısından bakınca, maymunlar hepsinden önde geliyor. Yine de bazı bilim insanları, 60 milyon yıl öncesinin dinozorlarının çok daha zeki olduğunu savunuyor. Peki bu zekanın kanıtları var mı?

Bilim insanlarına göre, Tyrannosaurus rex ismini verdiğimiz dinozor türü, ya da ünlü olduğu ismiyle T-rex, modern timsahlar ve diğer sürüngenler kadar akıllıydı. Bu iddiayı ortaya atan ekip, Journal Comparative Neurology'de yayınlanmış bir makaleye de atıfta bulunuyor. Sinir bilimci Suzana Herculano-Houzel tarafından yazılan makale, Tyrannosaurus gibi theropodların "maymunlar kadar çok sayıda" nörona sahip olduğunu savunuyor. Dolayısıyla bu hayvanlar esnek bir zekaya sahiptiler ve bu sayede hayatta kalmanın farklı yollarını bulabiliyor, yaratıcılıklarını kullanarak besin buluyor ve dev hacimlerini beslemeyi başarabiliyorlardı.

60 yıl önce soyu tükenmiş dinozorların iskeletleri dışında bir yapısı bugüne ulaşabilmiş değil. Sadece fosilleşmiş birkaç parça derinin bugüne kadar ulaşması mümkün olmuş durumda. Dolayısıyla bilim insanları için bu hayvanların beyinleri büyük bir muamma.

Bilim insanları dinozorların nöron sayısını tahmin edebilmek için onların bugün yaşayan akrabalarını mercek altına aldılar. Laboratuvarlarda incelenen kuşların, kertenkelelerin, timsahların beyinleri, 60 milyon yıl önce yaşamış atalarının boyutlarıyla ölçeklendirildiğinde ortaya çıkan rakamlar, bugünkü bir maymunun zeka seviyesiyle aynı oldukları sonucunu ortaya çıkarıyor. Tabi bu ortalama bir bakış açısı. Hata payını da kabul edersek, maymunlardan daha zeki dinozorların var olma ihtimali yüksek.

İlkel insanların, maymun seviyesindeki bir zekayla, koordineli avlar düzenlediğini düşünürsek, dinozorların ve insanların aynı dönemde yaşaması halinde bu hayvanların insanları avlamak için zekice tuzaklar kurup ağır hasarlar vereceğini de tahmin etmek zor değil. Nitekim daha az zekaya sahip vahşi kediler, kurtlar, çakallar veya deniz memelileri bile bugün doğada koordineli şekilde, tuzak kurup avını tuzağa çekerek avlanıyorlar. Ucuz kurtulmuşuz desek yeridir...