Doğru İşlemciyi ve Anakartı Nasıl Seçmeli?

AMD ve Intel'in en yeni Ryzen ve Kaby Lake işlemcileri satışa sunuldular; peki ama seçimi nasıl yapmalısınız?

Doğru işlemci nasıl seçilir?

AMD, en hızlı işlemcisi Ryzen'i henüz piyasaya sürdü. Intel ise Kaby Like işlemcilerini her tür PC için satışa sunmuş durumda. Peki doğru işlemciyi ve anakartı nasıl seçebilirsiniz? Bu yazımız bir fikir edinmenizde size yardımcı olabilir.

AMD vs. Intel

AMD, bu sene Ryzen 7 işlemcileriyle geri döndü. Yeni nesil AMD yongaları, öncekilere göre çok daha üstünler ve hız testleri, Intel'in uzun süre sonra ciddi bir rakiple karşı karşıya kalacağını gösteriyor. Şimdilik yalnızca üç Ryzen 7 seçeneğiniz var: 1700, 1700X ve 1800X. 1800X, Intel Kaby Lake i7-7700K'dan 150 dolar daha pahalı ancak video, 3 boyutlu işleme gibi birkaç alanda Intel'in işlemcisini geçebiliyor.

Yine de videoları daha yavaş işlemeyi göze alıp, 150 dolar tasarruf edebilirsiniz. Bunun yanında Ryzen'in ilk hız testlerinde oyunlarda Intel'i yakalamakta zorlandığı ortaya çıkmıştı. Burada Intel'in sahip olduğu optimizasyonların fark oluşturduğu anlaşılıyor. Ryzen'in bir başka dezavantajı, şu anki işlemcilerin hiçbirinde entegre grafik yongasının bulunmaması. Intel'in Kaby Lake'i ise Overwartch gibi talepleri çok olmayan oyunları çalıştıracak kadar iyi. Yani Ryzen işlemciyle birlikte bir grafik kartı almanız şart. Oyun oynamayı düşünüyorsanız bu sorun olmayacaktır, aksi durumda Ryzen'in ucuz, orta seviye sistemler için uygun olmadığını söyleyebiliriz.

Şu an piyasadaki üç Ryzen işlemcinin üçünün de dikkate değer olduğunu söyleyebiliriz. 1700 iyi fiyat-performans oranıyla öne çıkarken 1800x performansıyla dikkat çekiyor. 1700x ise ikisinin arasında bir seçenek. Bunun yanı sıra hız testleri, Ryzen işlemcilerin çok iş parçacıklı programlarda Intel'e iyi bir rakip olduğunu gösteriyor.

Ancak Intel'in de uygun fiyatlı işlemcileri var. Çift çekirdekli Core i3-7100, en ucuz Kaby Lake işlemci ve size en son teknolojileri sunuyor. i5-7500, güç ve fiyatı dengeleyen iyi bir orta-seviye seçecek iken overclock yeteneklerine sahip i5-7600K veya üst seviye i7-7700K'nın gücünden şüphe etmenize gerek yok. Tabi önce bu iki işlemcinin potansiyelini kullanacak uygulamalara ve oyunlara sahip olmanız gerekiyor.

Tasarruf etmek istiyorsanız eski bir işlemciyi de tercih edebilirsiniz; bu durumda doğru anakartı seçmeye dikkat edin ve gelecekte yükseltme seçeneklerinizin daha kısıtlı olabileceğini unutmayın.

Anakartınızı Seçin

Anakartınızı Seçin

Kaby Lake ve Ryzen yeni olduğundan, bu işlemcileri destekleyen anakartların sayısı da sınırlı. Ancak anakartlar arasında seçim yapmak, işlemci seçmekten daha kolay. Bu noktada dikkat etmeniz gereken en önemli özellik, anakartın desteklediği işlemci soketi. Bunun yanında arasında seçim yapabileceğiniz geniş ATX anakartlardan Mini-ITX'lere farklı seçenekleriniz bulunuyor.

Birden fazla grafik kartı ve birkaç sabit disk kullanmayı düşünmüyorsanız, küçük bir anakart satın alarak paradan tasarruf edebilirsiniz. Ancak daha büyük kartların gelecekte daha çok yükseltme olanağı sunacağını unutmayın.

Okuyucu Yorumları