Donald Trump'ın Twitter'a karşı açtığı davada karar verildi

Donald Trump'ın, Twitter'ın hesabını yasaklaması sonrasında sosyal medya devine açtığı davada karar belli oldu. Ve bu kararın eski ABD başkanının beklediği gibi bir karar olmadığı kesin...

Donald Trump'ın Twitter'a açtığı davada karar belli oldu

California’da bir bölge yargıcı, Donald Trump'ın Twitter'a açtığı davayı eski başkanın platformda yasaklanmasının tamamen yasal göründüğünü söyleyerek reddetti. Trump ve destekçilerinin kararı 27 Mayıs'a kadar temyize götürme hakları bulunuyor.

Trump, kendisini yasaklayan Twitter’ın anayasayı ihlal ettiğini öne sürerek dava açmıştı. Yargıç James Donato, analizinin ilk paragrafında “Davacılar güçlü bir iddia ile yola çıkmıyor” diyor. Trump ve Twitter'daki sürgün arkadaşları bu tanımı da dava konusu yapacak gibi görünüyorlar.

Trump davayı geçen yıl Florida'da açmış, ancak daha sonra dava YouTube ve Meta'ya (daha sonra Facebook'a) karşı açılan benzer davalar gibi Twitter'ın ana eyaleti California’ya taşınmıştı. Trump dava boyunca Twitter yasağının kaldırılması gerektiğini söyleyerek bir başvuruda bulunmuş ancak bu başvuru da kabul edilmemişti.

Trump’ın itiraz davasına yeni iddialar ekleme imkanı bulunmuyor, bu yüzden de yargıcın gerekçesinde çarpıcı bir değişiklik olmadıkça, nihai karar değişmeyecek gibi görünüyor. Twitter yine de eğer isterse Trump'ın hesabını tekrar açabilir. Milyarder Elon Musk tarafından yakın zamanda satın alınmasından sonra, böyle bir hamle yapabileceği düşünülüyor.

Ancak bu dava, sosyal ağları yasaklandıkları için dava eden insanlar için uzun bir yasal başarısızlık zincirinin son halkası olarak da görülebilir.