Download: Ubuntu 9.10 Karmic Koala

Çikolota renkli Linux'un asıl adımından önceki son hamlesi 9.10 Karmic Koala hazır; indirin!

Ubuntu 9.10 hazır; indirin!

Geniş Linux ailesinden belki de en çok göze çarpan ve başarılı olarak tanımlanan Ubuntu 9.10 Karmic Koala sürümünü aşağıdaki linklerimizden indirebilirsiniz.

Ubuntu önümüzdeki sene çıkaracağı iddialı 10.04 sürümünden önce, Ubuntu 9 için 9.04 sürümünden sonraki son kararlı sürümünü piyasaya sundu.

Aslında 10.04 sürümünde görmeyi beklediğimiz bazı yenilikler 9.10 Karmic Koala'ya taşındı.

9.10'da neler yeni?

Öncelikle göze çarpan Ubuntu One oldu. Ubuntu One internet araçlarında bulabileceğiniz ve tüm Ubuntu kullananlarla dosya paylaşımı yapabileceğiniz bir araç. Yapmanız gereken tek şey, ortak bir klasör açmak ve paylaşmak istediğiniz dosyayı kopyalamak.

Upstart uygulamasıyla boot zamanı ve masaüstüne giriş hızlandırılmış. Artık uzun beklemeler yok.

ext4 varsayılan dosya sistemi haline, Grub 2 de varsayılan yükleyici haline getirilmiş.

Diğer yenilikler ve indirme bağlantıları haberimizin ikinci sayfasında... Tıklayın...

Diğer yenilikler ve indirme bağlantısı burada...

Diğer yenilikler ve indirme bağlantısı burada...

Gnome arabirim değişiklikleri: Gnome 2.28 ile gelen aslında kaput altı değişiklikler, sistemin oldukça hızlandıracağa benziyor. Sistem -> Tercihler menüsüne eklenen Gnome Control Panel, Windows Denetim Masası gibi Gnome'un özelliklerini açıp kapatabilmenizi ve düzenleyebilmenizi sağlayacak. Karmic Koala ile çok büyük değişiklikler gelmese de, sistem açılış hızının düzenlemelerle daha hızlandırıldığını söyleyebiliriz.

Chat'çilere bir iyi bir kötü haber: İyi haber; video chat imkanı vermeyen Pidgin yerine Empathy geliyor. Kötü haber ise, Empathy ise Pidgin kadar kullanışlı değil. Ama en azından Gnome'un programcılarından çıktığı için belki uyumluluk söz konusu olduğunda Empathy'nin daha başarılı olabileceğini söyleyebiliriz. Ama tabi apt-get ile Pidgin'i de sisteminize kurabilirsiniz.

Firefox 3.5: En sonunda Firefox 3.0x'ten kurtulan Ubuntu nihayet bir üst sürüme atlıyor. Ama Firefox'un daha üst sürümleri kapıdayken, biraz da zamanlama talihsizliği...

Windows altında Ubuntu 9.x kurulumu için buraya tıklayabilirsiniz.

Ubuntu 9.10 Download

Okuyucu Yorumları