Ubuntu'nun yeni hedefi sistemi 10sn'de açmak

Ubuntu'nun amacı bilgisayarı açma derdine son vermek. Hem de hile yapmadan.

10sn'de kullanıma hazır

Piyasaya sürülme tarihi 2010 Nisan ayı olarak tahmin edilen Linux sürümü Ubuntu 10.04'te hedeflenen açılış süresi sadece 10 saniye.

Hem de Ubuntu geliştiricisi Scott James Remnant bunu hızlı bir masaüstü bilgisayarda değil, Dell 9 mini seviyesindeki test sisteminde gerçekleştirmeyi hedefliyor. Remnant'a göre zayıf bir Atom işlemciye ama hızlı bir SSD sabit diske sahip olan Dell Mini 9 mükemmel bir test örneği.

Remnant hedefini açıklarken bu 10 saniyeyi kullanıcının bilgisayarı kullanmaya başlayana kadar geçen süre olarak tanımlıyor. Bu, Ubuntu yüklenmeye başladığı andan sistemin otomatik oturum açma seçeneği ile kullanımı engellemeyecek sabit disk ve işlemci yüküne gelmesi için 10 saniyeye sahip olduğu anlamına geliyor. Sistem servislerinin başlangıç zamanlarını ileri itip sistemi çalışıyor gibi göstermek de kural dışı.

Remnant'ın üzerinde çalıştığı optimize edilmiş başlangıç sürecinden Ekim ayında kullanıcılara sunulacak Ubuntu 9.10 "Karmic Koala" sürümünün de faydalanacağını söyleyebiliriz. 9.10 sürümünün açılışı 10 saniye olmasa da 9.04 "Jaunty Jackalope"dan kısa olacağı kesin.

Okuyucu Yorumları