Dünyanın en genç kaşifi!

Bu genç, henüz sadece 15 yaşındayken yaptığı bu önemli keşifle alkış almayı hak ediyor!

Dünyanın en genç kaşifi!

15 yaşındaki gençlerin büyük çoğunluğu eğlenmekle meşgulken, Britanyalı Tom Wagg, 1000 ışık yılı uzaklıktaki bir gezegeni keşfetmekle uğraşıyordu... Şu anda 17 yaşında olan Britanyalı genç, iki yıl önce Keele Üniversitesi'nde stajyerlik yapmaktaydı ve WASP-142b'yi, yıldız çevresinde yörüngede bulunan bir dış gezegeni buldu. Bu gezegen, yaklaşık olarak Jüpiter boyutunda ve Hydra takımyıldızı tarafından ev sahipliği yapılmakta.

Wagg, bu gezegeni Birleşik Kralık'ın liderliğini yaptığı WASP (Wide Angle Search for Planets) projesi üzerinde çalışırken bulmuş. Bu yeni gezegen, proje süresince bulunan 142. gezegen ve gezegenin geçici adı da buradan geliyor. Üniversitenin söylediğine göre Wagg, büyük olasılık ile bir gezegen bulan en genç kişi.

BBC'ye göre Wagg, bir teleskop ile uzaya hayranlıkla bakarken bu gezegene denk gelmedi. Bu keşif, pek çok veri incelemesini içermekteydi. WASP, bir grup teleskop aracılığı ile her gece uzayı incelemekte ve yıldızların parlaklıklarını kaydetmekte. Wagg, yörüngedeki gezegeni, gezegen, yıldız ile teleskop arasına girdiği sırada parlaklığın düşmesi sayesinde buldu.

Amatör kişilerin kozmik keşifler yapmaları duyulmamış bir şey değil ancak bu keşifleri yapan kişilerin büyük bir çoğunluğu, henüz çok genç olan öğrenciler olmuyor...

Okuyucu Yorumları