Dünyanın en güçlü MR makinesinden büyüleyici görüntüler

Tıbbi görüntüleme, hayat kurtaran çok önemli bir teknoloji. Radyasyon kullanmadan iç organları görüntüleyebilen Manyetik Rezonans (MR) teknolojisi ise tıbbi görüntüleme alanında çığır açmış bir teknoloji. Şimdi çok yüksek çözünürlüğe sahip dünyanın en güçlü MR cihazı doktorları şaşırtıyor.

Dünyanın en güçlü MR makinesinden büyüleyici görüntüler

Dünyanın en güçlü manyetik rezonans görüntüleme (MR) cihazı, ortalama bir hastane tarayıcısının saatlerce çalışmasını gerektirecek bir çözünürlüğe sadece dört dakikada ulaşabiliyor ve bilim insanları için insan beynine benzersiz bir pencere açıyor.

MR tarayıcıları, vücudu - veya görüntülemek istediğiniz kısmını - güçlü bir manyetik alanla çevreleyerek çalışır. Tıbbi ortamda kullanılan çoğu tarayıcı 1,5 veya 3 tesla (T) alan şiddetine ulaşabilir. Elbette bir MR cihazının gücü ne kadar fazlaysa, ulaştığı çözünürlük ve doktorlara sunduğu görüntü da o kadar kaliteli oluyor. Böylece vücutta "olmaması" gereken bir kitleyi çok daha kolay tespit etmek mümkün oluyor.

Ancak şimdi yenir bir MR cihazı olan Iseult MR makinesi 11,7 T güce ulaşabiliyor. Bu gücün mümkün hale getirdiği beyin görüntüleri yayınlandı ve bu görüntüler tek kelimeyle nefes kesici.

Pratikte, bu olağanüstü çözünürlük, 1,5 veya 3T tarayıcının alacağı görüntüleri çok daha kısa sürede elde edebilmek demek. Türkiye'den örnek vermek gerekirse, yaşlılarımızı, hastalarımızı standart bir MR cihazına soktuğumuzda 15-30 dakika arasında cihazın içinde yüksek gürültüye maruz bırakmak zorunda kalıyoruz.

Farklı güçteki MR cihazlarının çektiği görüntüler.

Özellikle yaşlı hastalar bu rahatsız pozisyonda 20-30 dakika kıpırdamadan durmakta çok zorlanıyorlar. Ancak bu yeni makine 30 dakikada yapılacak bir görüntülemeyi sadece 3-4 dakikada yapabiliyor. Bu hem hastaların konforunu artırıyor, hem de 20-30 dakika boyunca hastanın kıpırdamasından kaynaklı hata riskini minimize ediyor.

Beyin hastalıklarında erken teşhis oranı yükselecek

Bu güçlü MR cihazlarıyla yapılacak beyin taramalarında, Alzheimer gibi hastalıkların başlangıcını da çok önceden tespit etmek ve erken teşhis sayesinde önlem almak da çok daha kolay olacak.

Elbette MR cihazları çok pahalı tıbbi cihazlar ve bu cihazların sürekli yenilenmesi çok kolay değil ancak hastaneler ellerindeki cihazlar eskidikçe ve yeni cihaz alım zamanı geldikçe, bu güçlü MR cihazlarına yönelecektir. Dolayısıyla önümüzdeki 10 senede tıbbi kurumlarda, yeni nesil güçlü MR cihazlarının standart hale gelmesini beklemek yanlış olmayacak.