DVD kopyalamak suç mu?

Real Networks ile MPAA arasında işler iyice kızışıyor. Ama sonuç kullanıcılara nasıl yansıyacak?

MPAA: DVD kopyalamak suç!

Real Networks geçen eylül ayında RealDVD yazılımını piyasaya sürmüştü. Fakat hemen ardından Motion Picture Association of America (MPPA) bunu "Çalıntı DVD" olarak nitelendirip, RealDVD'inin satılmasını yasaklamak için dava açmıştı ve yazılımın dağıtımı dava süreci boyunca yasak. Fakat sonuçtan emin olacak ki Real Networks sitesinde düştüğü not ile yakın zamanda dağıtımın tekrar yapılacağını bildiriyor.

DVD kullanım haklarının tartışıldığı şu günlerde Copyright Alliance "Alıcı kullanım haklarını kendi isteğiyle genişletebilir, fakat çoklu kopyalama işi bu işi lisanssız hale getiriyor. Bu da tüm kullanım haklarının satılması dışında, kimi lisansları anlamsız hale getiriyor." açıklamasını yaptı.

"Kopyalama DMCA kanununun ihlali demek" mantığını savunan MPAA'ya Real Networks'ün cevabı "Bütün bunlar aslında yarışı kızdırmak için yapılıyor" oldu.

Aslında kullanıcıların DVD'lerini yedekleme amaçlı kopyalaması yasal, fakat bu yedeklemenin sayısı, kullanım haklarının suistimal edilip edilmemesini belirliyor gibi. Fakat birden fazla yedek alınması için ödenen bedele en büyük tepki BitTorrent ve benzer dosya paylaşım sistemlerini kullanan kişi sayısına bağlamak pekte yanlış bir tahmin olmasa gerek.

Okuyucu Yorumları