Egzersiz yapmaya vakit bulamayanlar için "egzersiz hapı" geliyor

Zinde kalmak, yağ yakmak ve kas yapmak için tek çözüm egzersiz yapmak. Ama bilim insanları bunun yerini alabilecek bir hap üzerinde çalışıyor.

Egzersiz yapmaya vakit bulamayanlar için "egzersiz hapı" geliyor

Egzersiz yapmak, vücudumuza verebileceğimiz en güzel armağanlardan biri. Ancak insanlar yoğun programları arasında egzersiz yapmaya zaman bulamayabiliyor. Ancak Washington Üniversitesi'nden araştırmacılar, insanların kilo verme yöntemlerinde devrim yaratabilecek bir "egzersiz hapı" üzerinde çalıştıkları için bu durum yakında geçmişte kalabilir.

Daha önce egzersizin salgıladığı beyin sinyallerinin bazılarını desteklemeye yardımcı olabilecek egzersiz hapları üzerinde çalışıldığını görmüştük. Bu haplar, fiziksel olarak yapmak zorunda kalmadan egzersiz yapmanın bazı faydalarına ihtiyaç duyan risk altındaki hastalar için harika olsa da, aslında egzersizin fiziksel etkilerini taklit etmiyordu. Yani sadece yağ yakmayı kolaylaştıran hormonlar salgılatmaya odaklanıyordu. Ancak çoğu zaman hormon aksı üzerindeki yan etkileri nedeniyle ağır risk içeriyorlardı.

Ancak bu yeni hap, fareler üzerinde yapılan deneylerde, egzersiz etkileri yaratmayı başardı. Yeni egzersiz hapı aslında bilim insanlarına ve doktorlara kas atrofisi gibi hastalıkları ve kasların gerçekten uyarılmasını gerektiren diğer tıbbi durumları tedavi etmek için bir kapı açabilir. Ayrıca, bu haplar onaylanırsa, şu anda obezite tedavisine yardımcı olmak ve kilo vermeyi teşvik etmek için de kullanılabilir.

Fakat elbette, insan vücuduna bu kadar sert bir şekilde müdahale etmenin ağır yan ekiler doğurabileceğine dair endişeleri de göz ardı etmemek gerekiyor.