Elektrikli otoların şarj derdine kesin çözüm

Elektrik motorlu otomobillerin şarj sorununa kesin çözüm bulundu; hem de çok yakınımızda bir yerde.

Şarj sorununa kesin çözüm!

Güney Kore'deki bir teknoloji üniversitesinde yapılan ve elektrikli araçların yoldayken şarj edilmesini amaçlayan çalışma hayata geçmek üzere.

Deneme aşamasındaki projede yola 20 ile 90 cm genişliğinde ve birkaç yüz metre uzunluğundaki iletken şeritler döşeniyor. Bu şeritlerinde üzerinden geçen elektrikli araçlar altlarındaki manyetik aksamlar sayesinde şeritlere temas etmeden şarj ediliyor.

Projeyi yürüten Cho Dong-ho, şehirdeki yolların %10'una bu şeritlerden döşenerek elektrikli araçların çalıştırılabileceğini söylüyor: "Bu şekilde elektrikli otomobillerde ve otobüslerde akü sayısı azaltılabilir ve otomobillerin erişim mesafeleri arttırılabilir." Dong-ho, üniversitede elektrikli golf arabalarını başarıyla şarj edebilen sistemin ilk önce trafiğin yavaşladığı şehir içi ışıkları veya kavşakları gibi noktalara uygulamayı planladıklarını söylüyor.

Sistem işte böyle çalışacak

Sistem işte böyle çalışacak

Özellikle geleceğin otomatik pilotlu akıllı arabaları için tasarlanan bu sistemde yol yüzeyinde şeritlerdeki elektrik indüktif aktarım tekniği ile aracın altındaki manyetik sisteme aktarılıyor ve aracın aküleri şarj ediliyor. Aslında bu teknik akülü diş fırçaları gibi su geçirmeyen kapalı cihazların şarj edilmesinde bir süredir kullanılan bir teknik. Ama bunu elektrikli otomobillere uygulamak ilk olarak güney Koreli bilim adamlarının aklına gelmiş.

Ülkenin otomotiv üreticilerinin de destek verdiği projenin bir artısı da elektrikli tramvayların ve trenlerin elektrik hatlarının aksine insanlar açısından çarpılma tehlike taşımaması. Şimdilik tek sorunu ise kilometre başına 318.000 dolarlık uygulama maliyeti. Buna kullanılacak elektrik de dâhil değil...

Okuyucu Yorumları