Eleştirmenlerden övgü yağan film: NASA onu 11 kez reddetmişti...

15 Eylül'deki lansmanından bu yana eleştirmenlerden ve izleyicilerden övgüler alan film... Filmin Rotten Tomatoes'te ulaştığı izleyici puanı yüzde 97, eleştirmen puanı yüzde 89... İşte NASA'nın 11 kez reddettiği bir astronotun öyküsüne odaklanan o film: A Millions Miles Away

Eleştirmenlerden övgü yağan film: NASA onu 11 kez reddetmişti...

NASA onu astronot yapmadan önce 11 kez reddetmişti. Ancak o vazgeçmedi ve başardı. Şimdi hayat hikayesi bir film oldu. A Million Miles Away, uzaya giden ilk göçmen çiftlik işçisi Jose Hernandez'in hayat hikayesini odaklanıyor. Meksikalı çiftçi bir ailenin oğlu olan Jose Hernandez, 12 yaşına kadar İngilizce konuşamamasına rağmen, elektrik ve bilgisayar mühendisliğinde yüksek lisans yaptıktan sonra vazgeçmedi ve astronot olma hayalini gerçekleştirdi.

Kaliforniya'daki tarlalardan Uluslararası Uzay İstasyonu'na olan olağanüstü yolculuğu konu alan film, Amazon Prime'da gösterime girdi ve 15 Eylül'deki lansmanından bu yana eleştirmenlerden ve izleyicilerden övgüler aldı. Aktör Michael Peña, salatalık ve kiraz toplayarak büyüyen ama gözlerini yıldızlara dikmiş bir çocuğun hikayesini anlatan “A Million Miles Away”de Hernández rolünü canlandırıyor.

Bir mühendis olan Hernández, 2009 yılında uzaya iki Latin astronotu gönderen ilk mekik görevi olan Uzay Mekiği Discovery'de yer almıştı. Hernández'in hikayesi, NASA'nın onu 2004 yılında astronot sınıfına seçtiği andan itibaren manşetlere taşınmıştı.

Hernández, yıllarca Kaliforniya ve Meksika arasında gidip gelen göçmen işçilerden oluşan bir ailede büyüdü. Ailesi aslen Meksika'nın Michoacán eyaletindendi. Hernández Kaliforniya'da doğdu.

Hernández, astronot olma hayalinin, 1972'de Apollo 17'nin aya inişini izledikten sonra başladığını söylüyor. Bu amacına ulaşmak ve eğitimini ilerletmek için elinden geleni yaptı. Mühendislik alanında lisans ve yüksek lisans dereceleri aldı ve 15 yıl boyunca Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı'nda çalıştı.

Ancak NASA astronotu olma hedefi hala yakalanması zordu. Film, uzay ajansının Hernández'i 2004 yılında programa seçmeden önce astronot başvurularını 11 kez reddetmesini ve Hernández'in azmini anlatıyor. Filmde aktris Rosa Salazar, Hernández'in eşi Adela'yı canlandırıyor.

Hernández bir röportajda eşi Adela'nın yolculuğunda ne kadar önemli olduğunu anlatırken, “NASA'nın beni reddettiği altıncı yılda, ret mektubunu buruşturup yatak odasının zeminine attım. Denemeyi bırakacaktım ama o beni bundan vazgeçirdi" demişti. Karı-kocanın kararlılığı, Hernández'in zorluklara rağmen astronot olmasıyla meyvesini vermiş.

Hernández, "Astronot olduğumda 41 yaşındaydım. Yeni astronotların ortalama yaşı 34" diyor. Film, Hernández'in 2012 tarihli "Yıldızlara Ulaşmak: Astronota Dönüşen Göçmen Bir Çiftçinin İlham Verici Hikayesi" adlı anı kitabına dayanıyor.