Elon Musk, Starlink hakkındaki şok Rusya haberlerine yanıt verdi

Starlink uydu internet hizmetinin Rusya ordusu tarafından kullanıldığına dair ortaya çıkan haberler, Elon Musk'ı kızdırdı. Bu iddiaya yanıt veren Musk, sert açıklamalarda bulundu.

Elon Musk, Starlink hakkındaki şok haberlere yanıt verdi

SpaceX CEO’su Elon Musk, Kremlin liderliğindeki Rus birliklerin SpaceX’in hızlı uydu internetine bağlanmak için aktif cephe boyunca Starlink cihazlarını kullandığı yönünde basında çıkan haberlere yorum yaparak Rusya pazarıyla herhangi bir bağı olduğunu reddetti.

Defense One’ın haberine göre, Starlink’in Ukrayna ile savaşta Rus askerleri tarafından kullanıldığına dair ilk söylentiler geçtiğimiz hafta sosyal medyada dolaşmaya başladı. X üzerinde, Rus mevkilerinde olduğu iddia edilen ve Rus gönüllülerin elinde bulunan Starlink terminallerinin birkaç fotoğrafı ve Kremlin’in Dubai’deki bir üçüncü taraf aracılığıyla SpaceX’in aktif hesaplı cihazlarını satın aldığı iddiaları ortaya çıktı.

Ukrayna istihbaratı daha sonra yerel haber ajansı RBC-Ukrayna’ya, ön cephede Rusya’nın Starlink cihazlarına sahip olduğuna dair kanıt bulunduğunu doğruladı. Ukrayna Savunma İstihbaratının temsilcisi Andrii Yusov, Starlink’in Ruslar tarafından kullanımının “sistemik bir nitelik kazanmaya başladığını” ekleyerek Kremlin’in giderek daha fazla SpaceX terminalini ele geçirdiğine dair önceki raporları doğruladı.

Elon Musk'tan yalanlama geldi

Elon Musk, X üzerinde yaptığı yorumda, “Bir dizi yalan haber, SpaceX’in Starlink terminallerini Rusya’ya sattığını iddia ediyor. Bu kesinlikle yanlış. Bildiğimiz kadarıyla Rusya’ya doğrudan veya dolaylı olarak hiçbir Starlink satılmadı” dedi.

Daha önceleri şirket, Starlink hizmetlerinin Rusya’da aktif olmamasını sağlıyordu ve Starlink’i hiçbir zaman Rusya'daki yerlere pazarlamamış veya göndermemişti. Ancak birkaç ay önce, bazı Rus mağazalarının gerçekten de Starlink terminalleri sunduğu bildirildi. SpaceX, “Rus mağazaları o ülkede hizmet için Starlink’i sattığını iddia ediyorsa müşterilerini dolandırıyor demektir” iddiasında bulundu.

Ayrıca şirket, Dubai’de Starlink’in resmi üçüncü taraf aracıları, satıcıları veya distribütörlerinin bulunmadığını da belirtti.

Ancak resmi açıklamalar Rusların gerçekten de Starlink’i ön saflarda kullanabileceği gerçeğini inkar etmiyor. Hizmet, Rusya'da ve Rusya işgali altındaki Ukrayna’nın bazı kısımlarında aktif değilken, Stralink’in resmi kullanılabilirlik haritasının da doğruladığı gibi, ülkenin Rus ordusunun bulunduğu diğer bölgelerinde mevcut.