Elon Musk'tan cesur Starlink açıklaması: Ünlü milyarder, bu kez sözünün arkasında duracak mı?

Elon Musk'ın yaptığı Starlink açıklaması oldukça cesur bulundu. Peki ama Musk, bu kes sözünün arkasında duracak mı?

Elon Musk'tan cesur açıklama: Bu kez sözünün arkasında duracak mı?

Elon Musk'ın uydu internet hizmeti Starlink, milyarderin söylediğine göre ABD'nin ülkeye yönelik yaptırımlarından feragat edebilmesi koşuluyla İran'daki insanlara hizmet sunmaya çalışacak. Musk, Pazartesi günü İran'da olduklarını söyleyen ve Starlink'in ülkede bulunup bulunamayacağını öğrenmek isteyen birinin tweet'ine yanıt olarak pazara girme niyetini açıkladı.

Musk, "Starlink bu konuda İran yaptırımlarından muafiyet isteyecek" dedi.

ABD'nin İran'a yönelik yaptırımları, dünyadaki en sert yaptırımlara örnek olarak verilebilir ve genellikle sıradan insanların temel tıbbi malzeme ve ilaçları alma yeteneklerini dahi sınırlandırabiliyor. Bazen bu ilaçlar özellikle Amerikan yaptırımları mevzuatında belirtildiği için değil, işletmeler ve bankalar İran'da iş yapmaktan korktukları için aşırı uyum olarak bilinen bir yan etki sebebiyle ulaşılamaz hale geliyor.

Ancak görünen o ki Musk, şirketi SpaceX'in kazançlı hükümet sözleşmelerine ve Pentagon ile bir güvenlik izni sürdürme ihtiyacına rağmen İran ile iş yapmaktan korkmuyor.

Musk’ın gerçekten bu sözünün gerisini getirerek muafiyet için başvurmayı planlayıp planlamadığı henüz belli değil. Pek çok şey söyleme ve bu sözlerin sadece küçük bir yüzdesini yerine getirme eğilimi göz önüne alındığında, bunu zamanın göstereceğini söyleyebiliriz. Ancak Starlink hizmetinin İran halkı için faydalı bir hizmet olacağı kesin.

İran'a yönelik bazı yaptırımlar, JSPOA'nın imzalandığı Obama döneminde kaldırıldı, 45. cumhurbaşkanının anlaşmayı tek taraflı olarak ihlal etmesiyle Trump rejimi altında yeniden güçlendirildi. Başkan Joe Biden, İran'la anlaşmayı yeniden canlandırma konusunda hiçbir ilgi göstermese de, mevcut başkanın Musk'ın kendisine bir yaptırım muafiyeti için izin istemesi halinde ne yapacağı belli değil.