Elon Musk yine kafa karıştırdı: Tesla kendi işlemcisini yapmaya mı hazırlanıyor?

Elon Musk'ın elektrikli otomobil şirketi Tesla, yapay zekalı otonom sürüşten sonra şimdi de kendi işlemcisini geliştirmek için kolları sıvamış olabilir.

Tesla kendi işlemcisini yapmaya mı hazırlanıyor?

Otomobiller artık yeni çağın bilgisayar sistemlerine dönüştüler ve işlemciler olmadan onları üretmek mümkün değil. Dünyada yaşanan çip krizleri yüzünden bir dönem üretimi tehlikeye giren otomobil üreticilerinden Tesla, artık kendi işlemcisini üretmek için kolları sıvamış olabilir.

Her ne kadar Samsung ve TSMC gibi teknoloji devleri şu anda silikon sektörüne hakim olsa da Elon Musk, Tesla'nın gelecekte potansiyel olarak kendi çiplerini üretebileceğini ima etti. Sorun şu ki, Elon Musk her ne kadar "çok konuşan" bir adam gibi görünse de, zaman içinde anladık ki, aslında bir konu üzerinde iyice planlayıp düşünmeden konuşmuyor. Dolayısıyla Tesla işlemci üretmek için çoktan hazırlıklara başlamış olabilir.

Tesla, yapay zeka çipi mi üretecek?

Tesla aslında işlemcilere bir servet harcıyor. Dojo ExaPod süper bilgisayarı, Tesla'nın kendi kendine sürüş teknolojisi için makine öğrenimi modellerini eğitmeye adanmış 1,1 exaflop bilgi işlem gücüne sahip bir süper bilgisayar.

Musk, Şubat 2024'te şirketin yapay zeka alanında rekabetçi kalabilmek için bu yıl Nvidia ve AMD donanımına "bir milyar dolardan fazla" harcayacağını söylemişti. Aslında, bu masraftan kaçınmak henüz olası değil, Tesla henüz kendi yapay zeka çiplerini yapmaktan çok uzak. Ama araç içinde kullanılacak küçük işlemcileri üretmek Tesla için çok da zor değil.

Şu anda Tesla, Otopilot özelliğinde kullanılan ana çipler için Samsung'a güveniyor. Elon Musk muhtemelen bu göreve özel olarak işlemciler üretecek bir çip fabrikası kurmayı planlıyor.

Musk eğer bunu başarabilirse, uzak doğudan gelecek çiplere bağımlılığı azalacağı için Tesla araçlarında maliyet avantajı yakalayacak. Ancak aynı zamanda, bir çip üreticisi olarak, pazardaki talebe de cevap vermeye başlayacağı için diğer otomobillerin fiyatlarında da düşüşün önünü açabilecek. Bakalım başarabilecek mi?