Elon Musk'a göre X, bankaları bırakmanızı sağlayacak bir finans platformuna dönüşecek

Elon Musk, sosyal ağı X'in çok kısa zaman içerisinde banka kullanmanıza gerek bile bırakmayacak bir platforma dönüşeceğini söylüyor. Peki bu açıklamadan ne anlamalıyız?

Elon Musk'tan iddialı açıklama: "X sayesinde bankalara ihtiyacınız kalmayacak"

Elon Musk, X’in finans dünyanızın merkezi olmasını ve hayatınızda parayla ilgili her şeyle ilgilenmesini istiyor. Hafta içinde yapılan genel görüşme sırasında X çalışanlarına yaptığı açıklamada Musk, bu özelliklerin 2024 yılı sonuna kadar piyasaya sürülmesini beklediğini ve insanların “bunun ne kadar güçlü olduğuna” şaşıracaklarını söyledi.

The Verge tarafından elde edilen toplantı kayıtlarına göre Musk, “Ödemeler dediğimde aslında birinin tüm mali hayatını kastediyorum” dedi ve devam etti: “Eğer işin içinde para varsa, platformumuzda yer alacak. Para, menkul kıymetler ya da her neyse. Yani bu sadece arkadaşıma 20 dolar göndermek gibi bir şey değil. Bir banka hesabına ihtiyacınız olmayacağından bahsediyorum.

X CEO’su Linda Yaccarino, şirketin bunu 2024’te tam bir fırsat olacağını gördüğünü söyledi. Musk, “Bunu gelecek yılın sonuna kadar kullanıma sunmazsak gerçekten çok şaşırırım” dedi.

Şirket şu anda finansal hizmetler sunabilmek için ABD genelinde para aktarım lisanslarını almaya çalışıyor. Musk perşembe günü çalışanlara X’in ihtiyaç duyduğu diğer izinleri önümüzdeki birkaç ay içinde almayı umduğunu söyledi.

Musk daha önce de X’i bir finans merkezine dönüştürme planlarından bahsetmişti. Hatta Twitter’ı, daha sonra PayPal’ın bir parçası haline gelen online bankası X.com’u referans alarak yeniden adlandırmasının sebeplerinden biri de buydu. Daha önce platformun yüksek getirili para piyasası hesapları, banka kartları, çekler ve kredi hizmetleri sunacağını ve kullanıcıların “dünyanın herhangi bir yerine anında ve gerçek zamanlı olarak para göndermesine” olanak sağlayacağını söylemişti.

Musk’ın hala X.com’un orijinal planını unutmadığı bariz bir şekilde görülebiliyor. Musk, Perşembe günü gerçekleştirilen şirket içi X görüşmesinde “X/PayPal ürün yol haritası aslında 2000 yılının Temmuz ayında ben ve David Sacks tarafından yazıldı” dedi ve ekledi: “Ve bazı nedenlerden dolayı PayPal, eBay olduktan sonra sadece listenin geri kalanını uygulamamakla kalmadı, aynı zamanda bir dizi önemli özelliği de geri aldı ki bu çılgınca. Yani PayPal aslında 2000 yılı Temmuz ayında, yani 23 yıl önce ortaya çıkardığımız üründen daha az tamamlanmış bir ürün.

X’i finansal hizmetler için zengin bir merkeze dönüştürmenin, Musk’ın platformu, Çin’deki alışveriş, ulaşım ve daha fazlasına erişim sunan WeChat gibi süper uygulamalara benzer bir “her şey uygulaması” haline getirme hedefiyle doğrudan bağlantılı olduğu rahatlıkla görülebiliyor.

Ancak Musk’ın bu noktaya ulaşması için bazı büyük zorlukları aşması gerekecek. İnsanları neden böyle bir platforma ihtiyaç duyduklarına ikna etmek büyük bir zorluk olabilir. Tüm mali hayatları için X’e güvenmelerini sağlamak bu zorluklardan en büyüğü olacak gibi görünüyor.