Elon Musk'ın Neuralink'i, hayvan hakları ihlali nedeniyle inceleme altına alındı

Elon Musk'ın Neuralink'i, yaptığı testlerde hayvan haklarını ihlal etmiş olabileceği iddiası ile inceleme altına alındı.

Elon Musk'ın Neuralink'i inceleme altında

Reuters'in bildirdiğine göre, Elon Musk ortaklığı ile kurulan beyin implantı şirketi Neuralink, potansiyel hayvan hakları ihlalleri ve personelin aceleye getirilen hayvan testlerinin gereksiz acı ve ölüme neden olduğu yönündeki şikayetleri nedeniyle federal soruşturma altına girdi.

CEO Musk, insanların beyinlerini bilgisayarlara bağlayan bir teknoloji geliştirmek amacıyla 2016 yılında Neuralink'i kurdu. Neurotech girişimi, kör insanların görmesine ve felçlilerin yürümesine yardımcı olmayı amaçlayan implante edilebilir çipler tasarladı.

Reuters'ın bildirdiğine göre, ABD Tarım Bakanlığı Genel Müfettişi tarafından açılan soruşturma, araştırmacıların hayvanlar üzerinde nasıl tedavi ve test yapması gerektiğini ayrıntılarıyla anlatan Hayvanları Koruma Yasası'na odaklanıyor.

Musk'ın gelişimi hızlandırma hedefinin, hayvanlara gereksiz yere zarar verilmesine ve dikkatsizce yapılan deneylere yol açtığı, test hayvanlarının sayısının artmasına neden olduğu belirtiliyor. Haber ajansının bildirdiğine göre, hayvanların gereksiz yere ölümüne neden olan tekrarlanan veya yetersiz hazırlanmış deneyler bulunuyor.

Reuters, 2018'den beri toplam 1.500 hayvanın testler sırasında öldürdüğünü söylüyor. Bu, Neuralink tarafından yapılan kayıt tutma hataları nedeniyle kesin bir sayı değil, ancak görünüşe göre 280'den fazla koyun, domuz ve maymunu içeriyor.

Öldürülen hayvanların büyük çoğunluğunun sıçanlar ve fareler olması mümkün ve dünyadaki temel bilimsel araştırmalar, her iki hayvanı da hastalık için laboratuvar modeli olarak kullanıyor. American Society for the Prevention of Cruelty to Animals'ın (Amerikan Hayvanlara Zulmü Önleme Derneği) söylediğine göre, ABD'de her yıl 800.000 hayvanın araştırma amacıyla "öldürüldüğü", hayvan barınaklarının ise yılda yaklaşık 1 milyon hayvanı öldürdüğü tahmin ediliyor.

Physicians Committee for Responsible Medicine, Neuralink'in test uygulamalarını eleştiiyor ve şirketin bir beyin-makine arayüzü arayışında maymunları "sakatladığını" iddia ediyor.

Şubat ayında Neuralink, bir blog gönderisinde "hayvan refahına olan bağlılığını" detaylandırarak bu eleştirilere yanıt verdi. Gönderi, domuzlar ve maymunlar üzerinde yürüttüğü araştırmayı açıkladı ve gelecekteki uygulamaları hakkında ayrıntıları belirtti.

Ayrıca blog yazısında, şirketin hayvan çalışmalarında işbirlikçi olan UC Davis'teki veteriner personelinin tavsiyesi üzerine altı hayvana ötenazi yapıldığını doğruladı. Nedenler değişiyordu. Bir hayvanda BioGlue adı verilen biyolojik bir yapıştırıcının kullanımıyla ilgili cerrahi bir komplikasyon görüldü, bir diğerinde beyin çipinin kendisinde bir sorun vardı ve dört hayvana beyin çipi ile ilgili enfeksiyonlar nedeniyle ötenazi yapıldı.