Elon Musk, Neuralink için tarih verdi: İnsanlı testler altı ay içinde başlıyor

Neuralink CEO’su Elon Musk, cihazlarını insan beynine yerleştirme denemelerine altı ay içinde başlamayı planladıklarını açıkladı.

Elon Musk tarih verdi: İnsanlı testler altı ay içinde başlıyor

Tesla, SpaceX (ve şimdi de Twitter) CEO'su Elon Musk, beyin kontrol arayüzleri (BCI) girişimi Neuralink'i kuralı altı yıl oldu. Üç yıl önce ilk implantını tanıttı, iki yıl önce de bir domuza beyin kontrol arayüzü taktılar. Ardından sıra, 19 ay önce maymunlara geldi. İddiaya göre 23 denekten 15'i hayatını kaybetti.

Aynı Neuralink, şimdi üçüncü “göster ve anlat” etkinliğini gerçekleştirdi ve burada CEO Elon Musk, "Muhtemelen yaklaşık altı ay içinde bir insana Neuralink yerleştirebileceğimizi düşünüyoruz” dedi.

Şubat ayının başlarında Neuralink, Kaliforniya Üniversitesi, Davis Primat Merkezi'nde BCI implantlarının prototip testi sırasında maymunların öldüğünü doğruladı, ancak Sorumlu Hekimler Komitesi'nin hayvan zulmüne ilişkin suçlamalarını reddetti. Açıklamada, "Bir hayvana bir cihaz yerleştirmeyi düşünmeden önce, titiz testler yaparak mümkün olan her olasılığı değerlendiriyoruz. Bu cihazları hayvanlara yerleştirme konusunda düşüncesiz değiliz. Son derece dikkatli davranıyoruz. Cihazı koyun, domuz veya maymuna ne zaman implant yaparsak bunu keşif amaçlı değil, doğrulayıcı olsun diye yapıyoruz” denildi.

Neuralink, implantı için halen FDA onayı almak için çalışıyor, ancak şirket Temmuz 2020'de ajansın Çığır Açan Cihaz Tanımlaması ile ödüllendirildi. Eylül 2022 itibarıyla FDA, bu atamayı 728 tıbbi cihaza verdi.

FDA, 2021'de klinik ve klinik olmayan beyin-bilgisayar bağlantıları ile ilgili uygulama kılavuzunu da güncelledi. Bu cihazlar, çevreleriyle etkileşim becerilerini artırarak ve sonuç olarak günlük yaşamda yeni bağımsızlık sağlayarak, ağır engelli insanlara fayda sağlama potansiyeline sahip.

Musk, 2021 canlı yayın etkinliği sırasında Neuralink'in cihazı hakkında şunları söylemişti: "Birçok yönden kafatasınıza bir Fitbit takmak gibi bir şey."

Cihaz, çevreleyen nöronlarla bağlantılar oluşturmak için bir hastanın gri maddesine "dikiliyor", beynin elektrik emisyonlarının yüksek çözünürlüklü örneklemesini sağlıyor ve analog elektriksel dürtüler ile dijital bilgisayar kodu arasında çeviri yapıyor. En azından teorik olarak anlatılan bu...

Şimdiye kadar, Neuralink'in başardığı tek şey ise bir maymuna joystick olmadan Pong oynatabilmek oldu.