Elon Musk'tan iddialı açıklama: İlk Neuralink hastası, beyniyle fareyi kontrol edebiliyor

Elon Musk'ın, insanların beynine özel bir çip implante etmeye dayanan projesi Neuralink için dev bir adım atılmış olabilir. Musk, ilk hastanın beyniyle bir fareyi hareket ettirebildiğini iddia ediyor.

Elon Musk'tan iddialı açıklama: İlk Neuralink hastası, beyniyle fareyi kontrol edebiliyor

Elon Musk, düzenlenen X Spaces etkinliğinde, Neuralink beyin çipi implante edilen ilk insanın düşünceleriyle bir bilgisayar faresini kontrol edebildiğini iddia etti. Musk’ın söylediğine göre, ismi verilmeyen hasta, sadece birkaç hafta önce beynine Neuralink çipi implante edildikten sonra tamamen iyileşti.

Musk Pazartesi gecesi yaptığı bir açıklamada “İlerleme iyi, hasta tamamen iyileşmiş gibi görünüyor... ve fareyi kontrol edebiliyor, sadece düşünerek fareyi ekranda hareket ettirebiliyor” dedi.

Musk’ın söylediğine göre Neuralink, yalnızca düşünerek mümkün olduğu kadar çok “düğmeye basmak” için hastayla birlikte çalışıyor. Bunlar arasında hastanın fareyi hareket ettirmesi, tıklaması ve imleci yalnızca beyniyle sürüklemesi yer alıyor. Ancak Musk’ın X üzerinde kısa parçalar halinde açıkladıkları dışında bu iddialara dair hiçbir kanıt bulunmadığı için iddialara biraz şüpheyle yaklaşmakta fayda olabilir. Ancak eğer gerçekten iddia edilen başarılara ulaştıysa, Neuralink’in ilerlemeleri teknoloji için ileriye doğru atılmış büyük bir adım olacaktır.

Musk, Ocak ayı sonlarında X üzerindeki bir paylaşım aracılığıyla ilk insan hastaya Nueralink implantı takıldığını duyurmuştu. Deneysel ameliyat, hastanın kafatasının üst katmanına bir mikroçip yerleştirmeyi içeriyordu.

Musk’ın söylediğine göre Neuralink'in ilk ürünü “Telepati” (Telepathy) olarak adlandırılıyor ve özellikle uzuvlarını kullanamayan insanlar için tasarlandı. Musk’ın tanımladığı imleç hareketi, Neuralink’in Telepati teknolojisindeki ilk ilerleme gibi görünüyor.

Musk bir tweet’inde “Stephen Hawking’in bir hızlı daktilo veya müzayedeciden daha hızlı iletişim kurabildiğini hayal edin” dedi ve ekledi: “Amaç bu.”

Ancak Hastings Center, geçtiğimiz hafta Musk’ı, insanlar üzerinde yapılan bir test konusunda sadece “iki cümlelik raporu” nedeniyle eleştirdi. Araştırmacılar, yeni insan araştırmalarının kapalı kapılar ardında yapılmaması gerektiğini belirtti ve Neuralink’in temel etik standartları karşılamada başarısız olduğunu söyledi. Hastings Center, “Yaşayan bir insanın, özellikle de ciddi tıbbi sorunları olan birinin beynine bir cihaz yerleştirmek için açılması, temel olarak, gerçekler söz konusu olduğunda güvenilirliği açısından öne çıkmayan özel bir sosyal medya platformu üzerinde iki cümlelik bir rapordan fazlasını hak ediyor” dedi.

Hastings Center, Neuralink’in işler ters giderse ne yapmayı planladığını kamuoyuyla paylaşmadığını ve şirketin bu deneyi ilk etapta haklı çıkaran hayvan araştırmalarının bulgularını paylaşmadığını belirtti.

Musk ve Neuralink’in insan üzerinde yaptığı bu deneyin yeniliğine rağmen hala çalışmalar hakkında pek bir şey bilinmiyor. Şirket, Musk’un X hesabı aracılığıyla yalnızca bilgi parçalarını paylaşmaya devam ediyor ve bu, Musk söz konusu olduğunda olağan olsa da, bilim camiası için oldukça alışılmadık bir durum.