Elon Musk’tan Kahramanmaraş depremi için Starlink açıklaması

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde bugün saat 4.17'de 7,4 büyüklüğünde bir deprem oldu. Gaziantep'te büyüklükleri 6,4 ile 6,5 olan iki deprem meydana geldi. AFAD, depremde saat 06.30 itibarıyla 7 ilde 76 kişinin yaşamını yitirdiğini, 440 kişinin yaralandığını açıkladı.

Elon Musk’tan Kahramanmaraş depremi için Starlink açıklaması

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 4.17'de 7,4 büyüklüğünde deprem olurken Gaziantep'te de büyüklükleri 6,4 ile 6,5 olan iki deprem meydana geldi.

7,4 büyüklüğündeki deprem, 7 kilometre derinlikte oldu.

AFAD'dan yapılan açıklamada, en büyüğü 6,6 büyüklüğünde olmak üzere 06.30 itibarıyla 42 artçı depremin meydana geldiği belirtildi. Depremin Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya ve Adana başta olmak üzere çevre illerde yoğun şekilde hissedildiği ifade edilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"SAKOM’dan alınan ilk bilgilere göre an itibarıyla Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman ve Malatya’da 76 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay ve Kilis’te 440 vatandaşımız yaralanmıştır. Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında depremin seviyesi 4. seviye olarak ilan edilmiş olup illerimizde ve Başkanlık AFAD merkezinde tüm afet grupları toplanmıştır.

Kahramanmaraş’ta yaşanan deprem sonrasında ise iletişimde zorluklar yaşandı. Yale Üniversitesi öğretim üyesi Mehmet Emin Adin da, Twitter üzerinden Elon Musk’a seslendi ve deprem bölgesinde yaşanan iletişim sıkıntısını dile getirdi. Adin mesajında “Hey @elonmusk. Türkiye ve komşu ülkeleri büyük bir deprem vurdu. Ciddi iletişim eksiklikleri yaşanıyor. Starlink uydularınız ile yardım etme şansınız var mı?” dye sordu.

Elon Musk ise verdiği cevapta “Starlink henüz Türk hükümeti tarafından onaylanmadı. SpaceX onaylanır onaylanmaz gönderebilir” dedi.

Bilindiği gibi Starlink hizmeti henüz ülkemizde bulunmuyor. Elon Musk, Ukrayna – Rusya savaşının başlaması ile birlikte, Ukrayna’ya çok sayıda terminal göndermiş ve Starlink hizmetini ülke için aktif hale getirmişti.