Elon Musk’tan Microsoft’a yapay zeka tehdidi: “Şimdi dava zamanı”

Elon Musk, bir kez daha herkesi şaşırtan bir hamle yaptı ve Microsoft’u “şimdi dava zamanı” diyerek adeta tehdit etti. Peki Musk, Microsoft'u hangi konuda dava edeceğini söylüyor?

Elon Musk’tan Microsoft’a yapay zeka tehdidi: "Şimdi dava zamanı"

Twitter CEO'su Elon Musk, herkesi şaşırtan hamlelerine bir yenisini daha ekledi ve bu kez de Microsoft'u dava etmekle tehdit etti. Çarşamba günü Musk, yazılım devini yapay zeka modelini eğitmek için Twitter verilerini yasa dışı bir şekilde kullanmakla suçladı.

Musk, "Twitter verilerini kullanarak yasa dışı bir şekilde eğitim aldılar" diye bir tweet attı ve ekledi: "Şimdi dava zamanı." Aynı zamanda Tesla'nın ve SpaceX’in de CEO'su olan Musk, daha önce de benzer dava tehditleri içeren tweet’ler atmıştı ama bunlar hiçbir zaman dava açılması ile sonuçlanmadı.

Musk'ın tehdidi, veri sahipliğinin üretken yapay zeka fırtınası yaşadığımız şu günlerde, hızla gergin bir savaş alanına dönüştüğünün son göstergesi olarak değerlendirilebilir. Büyük teknoloji şirketleri, OpenAI'nin GPT'si gibi son teknoloji yapay zeka modelleri geliştirmek için çalışıyor ve veri sahipleri bunları durdurmaya veya içeriklerinin kullanımı için ücret almaya çalışıyor.

Microsoft, geçen yıl alışılmadık şekilde yapılandırılmış bir anlaşmayla OpenAI'ye 10 milyar dolar yatırım yaptı. Musk, 2018'de yönetim kurulundan ayrılmadan önce OpenAI'nin kurucu ortaklarından biriydi ve yakın zamanda şirketin kar amacı gütmeyen bir modelden Microsoft'un etkisi altındaki oldukça değerli bir işletmeye geçişinden pek memnun gibi görünmüyor.

Yeni AI modelleri araştırma laboratuvarlarından ve üniversitelerden kurumsal dünyaya taşınırken, veri sahiplerinin taleplerde bulunmaya başlaması da şaşırtıcı değil. Örneğin Universal Music Group, rapçi Drake'i taklit etmek için AI kullandığını iddia eden bir şarkının viral bir videosuna yanıt olarak, sanatçıların bu tür müzik eğitiminin "hem anlaşmaların ihlali hem de telif hakkı yasasının ihlali" anlamına geleceğini söyledi. Ve stok fotoğraf veritabanı Getty Images, şirketin AI görüntü oluşturucusunu eğitmek için içeriğini kopyaladığını iddia ederek Stable Diffusion'a dava açıyor.

Elon Musk ise, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklama ile, TruthGPT adını verdiği bir yapay zeka modeli üzerinde çalıştığını açıklamıştı.