Elon Musk'tan Tesla yönetim kuruluna büyük tehdit

Elon Musk, Tesla yönetim kurulunu, şirket üzerinde daha fazla kontrole sahip olmadığı takdirde Tesla dışında ürünler üretmekle tehdit etti. Peki bu ne anlama geliyor?

Elon Musk'tan Tesla yönetim kuruluna büyük tehdit

Elon Musk, Tesla'dan ne kadar maaş alacağı konusunda devam eden bir tartışma dahilinde, Tesla yöneticilerini en önemli işlerden bazılarını terk etmekle tehdit etti. Milyarder, hisseleri üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmadığı sürece şirketin yapay zeka ve robotik projeleri üzerinde çalışmaktan “rahatsız” olduğuna yönelik bir X paylaşımında bulundu. Şirkette yaklaşık yüzde 13 hisseye sahip olan Musk, yöneticileri sahipliğinin yüzde 25’e çıkmaması halinde “bazı ürünleri Tesla dışında geliştirmekle” tehdit etti.

Musk, yaptığı X paylaşımında “Tesla’yı yapay zeka ve robot biliminde ~%25 oylama kontrolüne sahip olmadan lider olacak şekilde büyütmekten rahatsızım. Etkili olmaya yetecek kadar ama devrilmeyecek kadar değil. Durum böyle olmadığı sürece Tesla’nın dışında ürünler üretmeyi tercih ederim.”

Musk ve kendi hissedarları arasında yakın zamanda yaşanan hukuki mücadelenin en son pazarlık kozu olarak, yapay zekanın giderek artan önemi kullanılacak gibi görünüyor. Musk ve diğer Tesla yönetim kurulu üyeleri, Temmuz 2023’te kendilerini şirketten para hortumlamakla suçlayan bir davayı sonuçlandırmak için 735 milyon dolar iade etti. Ayrıca Tesla yönetim kurulu üyeleri, 2021, 2022 veya 2023 yılları için tazminat almayacakları konusunda da anlaştılar.

Musk, “Tesla yönetim kurulunun harika olduğunu belirtmeliyim” diye yazdı ve devam etti: “Yeni bir ‘tazminat planının’ bulunmamasının nedeni, Delaware tazminat davamda halen bir karar bekliyor olmamızdır. Bunun davası 2022’de yapıldı ama henüz bir karara varılmadı.”

Tesla henüz konu hakkında bir yorumda bulunmadı.

Musk, Twitter’ı satın aldığı 44 milyar dolarlık anlaşmaya kaynak sağlamak için milyarlarca dolarlık Tesla hissesinden vazgeçmek zorunda kalmıştı. Yine de milyarder, otomobil üreticisinin en büyük bireysel hissedarlarından biri olmaya devam ediyor. Tesla’nın işinin önemli bir bölümü şu anda yapay zekadan oluşuyor ve Musk bunun büyüyerek şirket için otomobillerden daha önemli hale geleceğini öngörüyor.