En popüler 10 Linux dağıtımı!

En popüler Linux dağıtımlarının birincisi artık Ubuntu değil! İşte yeni sıralama ve yeni kral!

En popüler 10 Linux dağıtımı!

En popüler Linux dağıtımlarında yaklaşık bir sene önceki durum değişmiş bulunuyor. 15 ay öncesinin açık arayla lider dağıtımı Ubuntu, DistroWatch'ın popülerlik sıralamasına göre bugün 2. sıraya geriledi. 2012, masaüstü Linux'lar için farklı bir yıl olacak gibi görünüyor. Aralık 2011 sonları itibariyle bu seneki DistroWatch Linux dağıtımları popülerlik sıralaması ise şöyle oldu:

1. Linux Mint

2010'da üçüncü sırada bulunan Linux Mint, bu sıçrayışını yeni kullanıcılar için önemli kolaylıklar sağlamasına bağlı. Mint, aslında Ubuntu tabanlı bir dağıtım ancak özel masaüstü ve menüler, yapılandırma araçları ve web tabanlı bir yükleme arayüzü sunuyor. Mint, Ubuntu yazılım depolarıyla da uyumlu.

Mint'in popülaritesinin artmasının ana nedeni, bekli de masaüstü ortamlarına olan esnek yaklaşımı. Mint 12'de herhangi bir masaüstü ortamını kendiniz seçebiliyorsunuz.

Ubuntu, Fedora ve diğerleri

Ubuntu, Fedora ve diğerleri
Ubuntu, bu seneki DistroWatch listesinde ikinci sıraya geriledi

2. Ubuntu

Masaüstü Linux'u dikkat çekici hale ilk getiren Ubuntu, uzun zamandır tercih ediliyor. Ubuntu, şüphesiz hala çok iyi bir dağıtım, ancak bazı kullanıcılar, onun mobil arayüzlere benzer bir arayüze sahip olmasından yakınıyor.

3. Fedora

Geçen sene 2. sırada bulunan Fedora, bu sene 3. sırada bulunuyor. Red Hat Enterprise Linux'un ücretsiz sürümü olan dağıtım, kurumsal özellikleriyle öne çıkıyor. Fedora, iyi güvenlik özelliklerine ve çeşitli masaüstü seçeneklerine sahip.

4. openSUSE

Geçen sene de dördüncü sırada bulunmasına rağmen aslında daha çok indiriliyor. Novell tarafından desteklenen openSUSE, öncelikle "herkes için sağlanması en kolay Linux ve en yaygın Linux olmak" amacını güdüyor.

5. Debian

Birçok Linux dağıtımının "büyükbabası" olarak görülen Debian, geçen seneye göre bir sıra yükseldi. Tarihi 1993'lere dayanan Debian, en sorunsuz dağıtımlardan. Kullanımı Mint ve Ubuntu kadar kolay olmasa da Linux hayranları arasında oldukça popüler.

Arch, PCLinuxOS, CentOS...

Arch, PCLinuxOS, CentOS...
Mandriva Linux

6. Arch

Geçen sene 9. sırada bulunan Arch, bu sene 6. sıraya sıçramayı başardı. Bunun nedeni ise Ubuntu ve Mint gibi popüler dağıtımların mobil stile kayması ve tecrübeli kullanıcıların grafiksel olarak daha basit bir görünüme sahip işletim sistemi araması olabilir.

7. PCLinuxOS

Geçen sene 5. sırada olan PCLinuxOS, bu sene 7. sıraya geriledi. PCLinux OS, kullanıcı dostu bir Linux dağıtımı ve popüler grafik kartlarını, ses kartlarını ve çevre birimlerini destekliyor.

8. CentOS

Geçen sene bu listede ismi geçmeyen CentOS, ücretli sertifika ve desteğe ihtiyaç duymayan kurumsal kullanıcılara yönelik Red Hat Enterprise Linux tabanlı bir dağıtım. CentOS bugün web sunucularında sıklıkla kullanııyor.

9. Puppy

Geçen sene 10. sırada bulunan Puppy Linux, taşınabilir yapısı ve eski makinelerde bile çalışabilmesiyle bu sene 9. sıraya oturmuş bulunuyor.

10. Mandriva

Mandriva geçen sene 7. sırada bulunuyordu. Dağıtım birçok hoş özelliğe sahip olsa da, liderlik sorunları nedeniyle başı oldukça ağrıdı. Yine de Ağustos'ta dikkat çeken bir yeni sürüm yayınlayan dağıtım, kullanım kolaylığı ve esnekliğiyle öne çıkıyor.

Okuyucu Yorumları