Enflasyon ve yasaklar PC satışlarını yerle bir ederken, en büyük darbeyi Apple almış gibi görünüyor

Batı Avrupa'da PC sevkiyatları yılın 2’inci çeyreğinde neredeyse 5’te 1 oranında düştü. Bu düşüşün en büyük kurbanı ise Apple olmuş gibi görünüyor.

PC satışlarını masaüstü PC'ler de kurtaramadı

Canalys, Batı Avrupa'daki PC sevkiyatlarının 2’inci çeyrekte yüzde 18 oranında düştüğünü bildirdi. Art arda 2’inci çeyrekte yaşanan bu düşüş, dizüstü bilgisayar ve tablet satışlarındaki zayıflıktan kaynaklanırken, dizüstü bilgisayarlar yıllık bazda yüzde 18 düşüşle 12,3 milyon sevkiyata gerilemiş durumda. Tablet satışları ise düşme eğilimi göstermeye devam ediyor ve yüzde 24'lük düşüşle 5,9 milyon adede gerileyerek en büyük darbeyi alıyor. Buna karşılık masaüstü bilgisayarlar yıllık bazda yüzde 22 artışla 2,7 milyon sevkiyata ulaşmayı başarmış.

Raporda, satışlardaki düşüşün sorumlusu olarak tedarik zincirindeki aksaklıklar gösteriliyor. Yılın 2’inci çeyreği boyunca Çin'in çeşitli bölgelerinde sokağa çıkma yasağı uygulandığından, birçok fabrika ve limanda faaliyetler durmuştu. Mayıs ayının sonunda işler düzelmiş olsa da, çeyrek başındaki kayıplar telafi edilememiş olsa gerek ki bu sonuca ulaşılmış. Yaşanan bu gecikmelere ek olarak, enflasyon da insanların harcamalarını kısmasına neden oldu ve bunun da PC satışlarına daha fazla zarar verdiği açık.

Apple’dan büyük düşüş

Raporda markalara yönelik açıklamalar da bulunuyor. Rapora göre en büyük masaüstü, dizüstü ve iş istasyonu satıcıları arasında gösterilen (tabletler hariç) Apple, 2021'in 2’inci çeyreğinde 1,36 milyon olan sevkiyatların 2022'nin 2’inci çeyreğinde 788 bine düşmesiyle Batı Avrupa'da en büyük darbeyi almış. Bu yüzde 42'lik büyük bir düşüş olurken, pazar payı yüzde 9'dan yüzde 6,4'e kadar gerilemiş durumda. Satışlarda en iyi performansı gösteren Lenovo, yine de sevkiyatlarda yüzde 8,2'lik bir düşüş yaşamaktan kaçamamış. 2021'in 2’inci çeyreğinde 4,12 milyon adet satış başarısı yakalayan Lenovo, rapora göre 2022'nin 2’inci çeyreğinde ise yalnızca 3,79 milyon adet satış gerçekleştirmiş durumda.

Peki, ne olacak? Karantinalar şu anda tedarik zincirini engellemiyor olsa da, Batı Avrupa'daki enerji faturaları çok yüksek. Bu durum Birleşik Krallık gibi yerlerde mali durumu büyük ölçüde etkileyecek ve bu, PC satışlarının yılın geri kalanında ve muhtemelen gelecek yılın büyük bir bölümünde düşük kalmasına neden olabilir. İngiltere'deki İşçi Sendikaları Kongresi geçen hafta, önlem alınmazsa enerji faturalarının gelecek yıl 2 aylık maaşlara mal olacağını, bu nedenle insanların yeni PC satın alma imkanlarının ortadan kalkabileceğini de bildirdi.