Rusya'nın "politik trolünden" bir acayip iddia daha: ABD, aslında Ay'a hiç inmedi!

"Politik trol" olarak da bilinen eski Roscosmos yöneticisi, şimdi de kafayı ABD'nin 1969 yılındaki Ay yolculuğuna taktı ve ortaya yine garip iddialar attı.

Rusya'nın "politik trolünden" bir acayip iddia daha

Rusya’nın uzay ajansı Roscosmos’un eski başkanı ve garip açıklamalarıyla ünlü olan Dmitry Rogozin, ABD’nin Ay’a ilk inişiyle ilgili bazı komplo teorilerini paylaşarak dikkatleri Ukrayna’nın işgalinden farklı bir noktaya taşımaya çalışıyor.

Neredeyse her açıklamasında kışkırtıcı bir nokta bulunan politikacı, Telegram’da yaptığı açıklamada, Rusya’nın başbakan yardımcısıyken, 1969’da NASA’nın Ay’a inişinin resmi kanıtını istediğini söyledi, ancak görünüşe göre yalnızca kozmonot Alexei Leonov’un yazdığı bir kitabın bir kopyasını aldı.

Başkan Vladimir Putin 2018’de kendisine Roscosmos’ta en üst pozisyonu verdiğinde, tekrar aynı konuyu gğndeme getirdi; ama “NASA ile kutsal işbirliğini” baltalamakla suçlandı.

Ve şimdi, yeni açıklamalarında “Ayrıca, üst düzey bir yetkiliden de şüphelerimle beni 'uluslararası durumu kötüleştirmekle' suçlayan kızgın bir telefon aldım” dedi ve devam etti: “Geçtiğimiz yüzyılın 60’larındaki teknolojik gelişme düzeyindeki ABD’nin şu anda hala yapamadıklarını nasıl yaptığı çok şüpheli bir durum.

Rogozin'in ilk vukuatı bu değil

Rogozin’in şüpheli geçmişine bakıldığında, son kışkırtıcı yorumlarının dezenformasyon yayma ve önde gelen komplo teorilerinden yararlanma girişimi olduğu tahmin edilebilir.

2020’de yapılan bir anket, Ay’a inişin gerçek olduğuna dair sunulan kanıtlara rağmen, Rusların neredeyse yarısının 1969’daki aya inişlerin ABD hükümeti tarafından düzenlenen bir aldatmaca olduğuna inandığını gösterdi. Rogozin’in ilginç bir gerçeklik görüşüne sahip olduğu ve yaptığı tuhaf açıklamalar ile bir tür ünlü, kötü şöhretli “politik trol” olarak tanındığını da unutmamakta fayda var.

2018’de Rogozin, Venüs’ün üst atmosferinde fosfin keşfine, gezegenin aslında Rusya’nın mülkü olduğunu öne sürerek yanıt vermişti: “Venüs’ün bir Rus gezegeni olduğuna inanıyoruz. Ülkemiz, Venüs’e başarıyla ayak basan ilk ve tek ülke oldu.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini izleyen yaptırımlara yanıt olaraksa Rogozin, Rusya’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan (UUİ) çekileceği yönünde tekrar tekrar tehditlerde bulundu ve bunun ABD, Avrupa, Çin ve Hindistan üzerine ölümcül bir inişle sonuçlanabileceğini öne sürdü.

Hatta UUİ’nin Rus modüllerini ayırmakla ve ABD’li astronot Mark T. Vande Hei’yi uzayda mahsur bırakmakla tehdit etti. Ancak, provokasyonlarının çoğu gibi, bunun da boş bir tehdit olduğu ortaya çıktı ve Roscosmos, hızlı bir açıklama yaparak uluslararası ortaklarına kimsenin geride kalmayacağına dair güvence verdi.

Rogozin, Temmuz 2022’de Roscosmos’taki rolünden alındı ve o zamandan beri zamanının çoğunu Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin alevlerini körükleyerek geçirdi. Son iddiası önde gelen bir uzay araştırma örgütünün eski başkanından gelen bomba gibi görünse de, söylediği herhangi bir şeyi sorgulamadan kabul etmek kesinlikle büyük bir hata olur.