Eski Twitter çalışanı, 6 Ocak saldırıları hakkında şok iddialarda bulundu

Eski bir Twitter çalışanı, 6 Ocak kongre saldırılarının önceden bilindiğini ve buna karşı bir şey yapılmadığını itiraf etti.

Eski Twitter çalışanından 6 Ocak saldırıları hakkında şok itiraf

Twitter'ın ABD’deki 6 Ocak ayaklanmasındaki rolü bir kez daha gündeme geri döndü. Salı günü yapılan bir duruşmada, 6 Ocak ayaklanmasını araştıran House Select Komitesi, şirketteki diğerlerini 6 Ocak'ta şiddet yaşanacağı konusunda uyarmaya çalıştıklarını söyleyen eski bir Twitter çalışanının ifadesini dinledi.

Komite, eski Başkan Donald Trump'ın 6 Ocak'ta Washington D.C.'de “çılgın” bir protesto sözü verdiği 19 Aralık tarihli bir tweet'e işaret etti. Komitenin belirttiğine göre tweet, destekçilerine “bir eylem çağrısı ve bazı durumlarda bir silahlanma çağrısı olarak hizmet etti.

Eski Twitter çalışanı, 5 Ocak tarihinde protestonun şiddete dönüşeceğinin açık olduğunu, ancak "müdahalenin gelmediğini" söyledi. Komite, kaydedilen ifadede sesi gizlenen eski çalışanın kimliğini açıklamadı. Temsilci Jamie Raskin, eski çalışanın platform ve içerik denetleme politikalarından sorumlu ekipte olduğunu ve 2020 ile 2021 boyunca şirkette çalıştığını söyledi.

Çalışan, “Gördüklerime müdahale etmezsek insanların öleceği gerçeğini dile getirerek durumun farkındalığını arttırmak için yalvarıyor ve uğraşıyordum” dedi ve ekledi: “Ancak 5 Ocak'ta hiçbir müdahalenin yapılmayacağını fark ettim.

Ayrıca çalışan, Trump'ın bir başkanlık tartışması sırasında Proud Boys'a "geri dur ve beklemede kal" dediği yorumlarının ardından 2020'nin başlarında Twitter'ın kurallarını değiştirmeyi düşündüğünü, ancak şirketin nihayetinde bunu yapmaktan vazgeçtiğini belirtti.

Başka bir Twitter kullanıcısının askıya alınmadan Trump ile aynı eylemleri yapıp yapamayacağı sorulduğunda, çalışan “hayır” yanıtını verdi ve Twitter'ın Trump'ın tercih ettiği sosyal medya platformu olmanın getirdiği kötü şöhretten faydalandığını belirtti: "Twitter'ın eski başkanın en sevdiği ve en çok kullandığı hizmet olduğu bilgisinden keyif aldığına ve sosyal medya ekosisteminde bu tür bir güce sahip olmaktan keyif aldığına inanıyorum."

Twitter'da Kamu Politikası Başkan Yardımcısı Jessica Herrera-Flanigan yaptığı açıklamada, şirketin 6 Ocak'a kadar olan olaylardaki rolü konusunda “net” olduğunu söyledi: “ABD Capitol'e 6 Ocak'ta yapılan saldırıyla ilgili olarak daha geniş bilgi ekosistemindeki rolümüz konusunda netiz ve gelecekte platformu nasıl iyileştirebileceğimizi incelemeye devam ederken, 2020 ABD seçimleri sırasında ortaya çıkan tehditlere hazırlanmak ve bunlara yanıt vermek için benzeri görülmemiş adımlar attığımız ve önemli kaynaklara yatırım yaptığımız gerçeği varlığını koruyor. 6 Ocak'ta, benzeri görülmemiş saldırıya gerçek zamanlı olarak yanıt vermek için seçime kadar inşa ettiğimiz sistemleri kullandık ve ABD'de ve küresel olarak şiddet içeren aşırılığı ele almak için bu çalışmayı yinelemeye kararlıyız."