Facebook hakkında çok ağır iddia: "Silinen mesajları geri getiren bir araçları var"

Kovulmuş bir Facebook çalışanı, Facebook’un silinen mesajları okumak için bir araç geliştirmiş olduğunu iddia ediyor.

Facebook'a şok suçlama: Silinen mesajları geri mi getiriyorlar?

İnternette yazdığınız mesajları sildiğinizde acaba gerçekten siliniyorlar mı? Bu soru, Facebook’un belirli kullanıcıların silinen gönderilerini bulup kolluk kuvvetlerine teslim etmek için bir "protokol" oluşturduğunu ve bir araç geliştirdiğini iddia eden bir Meta çalışanı tarafından açılan yeni bir dava sayesinde bu hafta yeniden gündeme geldi.

Eğer bu eski çalışanın iddiaları doğruysa, uygulama Meta'nın belirli kullanıcı verilerine nasıl eriştiğiyle ilgili önceki iletişimlerini de sorgulayabilir. İddianamede, aracın belirli ABD ve AB gizlilik yasalarını ihlal ediyor olabileceği de öne sürülüyor.

Eski Meta çalışanı ve ABD Hava Kuvvetleri gazisi Brennan Lawson, 2018'de Facebook'un Eskalasyon ekibinde Topluluk Operasyonunda Kıdemli Risk ve Müdahale Eskalasyon Uzmanı olarak işe alındığını iddia ediyor. Lawson Facebook’ta moderatör olarak çalışırken düzenli olarak kafa kesme ve çocuk tecavüzü de dahil olmak üzere “çılgınca korkunç içerikler” gördüğünü ve sildiğini söylüyor.

Dava, 2018'deki bir Eskalasyon ekibi toplantısında, bir Facebook yöneticisinin Lawson'a, kullanıcı tarafından silinen verilere erişmek için Facebook'un normal gizlilik protokollerini atlatmasına izin veren yeni bir araç hakkında bilgi verdiği iddiası üzerine kuruluyor. Davada "arka uç protokolü" olarak tanımlanan araç, iddiaya göre Lawson ve ekibinin Meta'nın Messenger uygulamasında silinen verileri geri almasına izin veriyor.

Bu iddia edilen protokolün Kasım 2018 civarında yayına girdiği ve Messenger Kids uygulamasını kullanan çocuklar da dahil olmak üzere çok çeşitli kullanıcılar için Messenger geçmişine erişmek için kullanılabileceği söyleniyor.

Bir Meta sözcüsü ise, konu hakkında “Bu iddialar temelsizdir ve kendimizi onlara karşı şiddetle savunacağız” dedi. Lawson'ın avukatı ise herhangi bir yorum yapmış değil.