Facebook Milliyetçi ve Ayrımcı İçeriği Yasaklıyor

Sosyal medya devi Facebook, platformunaki ırkçı içeriğe koyduğu yasağın ardından milliyetçi ve ayrımcı gönderi ve yorumları da yasaklayacak

Facebook ayrıma karşı önlem aldı!

2017 yılında Virginia eyaletinin Charlottesville bölgesinde düzenlenen ırkçı yürüyüşte yaşanan trajik olayların ardından Facebook, ırkçı ve nefret söylemi içeren içeriklere karşı savaş açmış ve ırkçı söylemler içeren gönderileri platformundan kaldırmıştı. Sosyal medya devi, sözde "beyaz üstünlüğü" konulu gönderileri kaldırırken tartışmalı bir karara imza atarak beyaz ayrımcılığının bu konudan farklı olduğunu öne sürmüştü.

Facebook'un İçerik Standartları Forumu'ndaki içerik yönetimi tartışmalarının ardından şirketin bu duruşu yeniden gündeme getirildi ve Facebook; "beyaz milliyetçiliği, ayrımcılığı ve üstünlüğü" gibi yönlerde söylemler içeren gönderi ve yorumları platformundan kaldırmaya başldı.

Facebook Newsroom üzerinden duyurulan yeni kurallara göre nefret dolu ya da ırkçı söylemlerle ilgili içerik arayan ya da yayınlayan kullanıcılar, bireylerin kendilerini şiddetten uzaklaştırmalarına yardımcı olan ve kar amacı gütmeyen bir organizasyon olan Life After Hate'e yönlendirilecekler.

Facebook, "beyaz milliyetçiliği"ni kabul edilebilir bir bakış açısı olarak kabul ettiğini itiraf etmişti. Geçtiğimiz yıl Vice News'in haber serisi Motherboard'dan alınan firma iç eğitim dokümanlarına göre, sosyal medya platformunda "beyaz milliyetçi olmaktan gurur duyuyorum" gibi ifadelere izin verilmiş, ancak insanların kendisini "beyaz üstünlükçü" olarak adlandırması yasaklanmıştı.

Vikipedi'yi kaynak olarak gösteren belgeler, beyaz milliyetçiliğin "her zaman ırkçılıkla (en azından açıkça olmadıkça) ilişkili olmadığını" ve beyaz milliyetçilerin "olumsuz çağrışımları olduğu için üstünlük terimini dikkatli bir şekilde önlediklerini" iddia etti.

İçerik politikalarından dolayı uzmanların tepkileriyle karşı karşıya kaldıktan sonra Facebook, "beyaz milliyetçiliğinin beyaz üstünlük ve örgütlü nefret gruplarından anlamlı bir şekilde ayrılamayacağı" yönünde bir görüşe vararak üç ay boyunca nefret karşıtı gruplarla bu konuyu ele aldı.

Facebook, "İleriye dönük olarak insanlar etnik miraslarında gurur duymaya devam edecek olsalar da, beyaz milliyetçiliği ve ayrımcılığına tahammül edemeyiz" ifadeleriyle açıklamada bulundu. Bu açıklama, ırkçılara karşı adalet savunucusu gruplar tarafından "gecikmiş bir hamle" olarak yorumlansa da sevinçle karşılandı.

Facebook'un yeni politikası hem Facebook hem de Instagram için geçerli olacak ve önümüzdeki hafta yürürlüğe girecek.

Okuyucu Yorumları