Facebook veya Instagram kullananlara kötü haber: Reklam, reklam, daha da fazla reklam...

Meta, Facebook ve Instagram’daki reklamları yetersiz bulmuş olacak ki, çok daha fazlasını karşımıza getirmek için çalışmalara başlamış durumda.

Facebook veya Instagram kullananlara kötü haber: Reklam, reklam, daha da fazla reklam...

Facebook veya Instagram Reels'inizde, sayfalarınızın haber akışında veya uygulamaların alışveriş bölümlerinde reklamların çıkmasından bıktıysanız, Meta'nın reklam verenlere daha fazla imkan sunmanın yeni yollarını bulmasından eminiz pek mutlu olmayacaksınız.

Şirket, yayınladığı bir blog gönderisinde, küresel olarak şirketlerin kısa biçimli video formatı Reels ile reklam vermelerinin yeni yollarını test ettiğini duyurdu. Meta, bir Reels sona erdikten sonra oynatılan dört ila 10 saniyelik atlanabilir videoların ilk testini başlattı. Reels'in döngü yapması gerekir, bu nedenle reklam bittiğinde video yeniden başlar. Meta, bu "döngü sonrası" reklamların başlangıçta özellikle Facebook'ta yayınlanacağını, ancak başarılı olursa sistemin Instagram'a kolayca aktarılabileceğini söyledi.

Reklam, daha da fazla reklam...

Ayrıca teknoloji devi, Facebook Reels'in alt kısmında yatay olarak yayınlanacak ve iki ila 10 arasında kaydırılabilir resim içerecek reklamları test etmeye başlayacaklarını da söyledi. Instagram ile Meta, Keşfet sekmesindeki reklamların sayısını artırdığını ve bunun da sponsorlu gönderilerin farklı konu trendleri içindeki görseller mozaiğinde görünmesini sağladığını yazdı. Önceden, reklamlar yalnızca Keşfet özet akışında gösteriliyordu. Sosyal medya devi, bir kullanıcı profil sayfasındaki bir gönderiyi tıkladığında bazı üretken kullanıcı yayınlarındaki reklamları test ettiğini de belirtti.

Şirket, bu özel profil sayfası reklamlarıyla "ana Instagram akışlarında keyif aldıkları aynı kişiselleştirilmiş reklam deneyimini" sunmak istediğini söylüyor. Meta tarafından Gizmodo'ya gönderilen bir e-posta bildirisinde, profil reklamlarının herkese açık, genç olmayan profillerde görünmesine rağmen, ABD merkezli küçük bir test grubunun gelecekte reklamların sayfalarında oynatılmasına izin vermek için bir miktar komisyon alabileceğini söyledi. Şu anda Instagram'ın para kazanma araçlarına erişimi olan içerik oluşturucular tarafından tercih edilebilir olsa da, şirket, "içerik oluşturucuların profil akışı reklamlarından elde edebilecekleri kazançların önemli bir gelir kaynağı değil, ek olacağını umuyoruz" diye ekledi.

Şirketin söylediğine göre, profil reklamlarını devre dışı bırakmanın tek yolu hesabı gizli hale getirmek olacak.

Videoların sonunda oynatılan reklamlar yeni bir şey değil, ancak genellikle birden çok kez izlenecek şekilde yapılan kısa biçimli videolarda, daha fazla kişinin Reels'i eskisinden daha da tatsız bulmasına neden olabilir. TikTok ayrıca akış içinde, markalı hashtag yarışmalarında ve Sizin İçin sayfasında kısa video reklamlar içeriyor. ByteDance'in sahip olduğu platformdaki reklamlar, belirli sayıda video arasında gezindikten sonra genellikle videolar arasında görünür, ancak bir videonun döngüye girmesinden önce olması gerekmez.

Neden, Reels'e gösterilen düşük ilgi mi?

Meta, geçtiğimiz Temmuz ayındaki 2. çeyrek kazanç beyanına işaret ederek Reels katılımının Facebook ve Instagram'da %30 arttığını iddia etse de, Ağustos ayındaki dahili Meta belgelerine dayanan son raporlar, Reels'in çok az etkileşime sahip olduğunu gösteriyor. Sızdırılan belgelere göre, kısa video içeriğindeki ana rakibi TikTok ile karşılaştırıldığında, Reels için toplam günlük görüntüleme saatleri, genel uygulama kullanıcılarına kıyasla önemsiz kalıyor.

Meta'nın kendi ikinci çeyrek gelir duyurusu ise şirketin tarihinde ilk kez %1'lik bir gelir düşüşü bildirdiğini gösterdi. Pazarlamacılar, Facebook, Instagram ve Whats App dahil olmak üzere Meta ürünlerinin reklamlarına daha az para harcıyordu. Investopedia'ya göre, Meta'nın toplam üç aylık gelirinin %97'si, geçmiş üç aylık kazanç raporlarına göre reklamlardan geliyor.