Facebook'un Canını Yakacak Soruşturma!

Facebook, yaşanan kullanıcı verileri skandalı ile ilgili çok ciddi sonuçları olabilecek bir soruşturma ile boğuşuyor!

Facebook'a çok ciddi soruşturma

Amerikalı Federal Ticaret Komisyonu (FTC), Cambridge Analytica (CA) skandalı ardından Facebook'u soruşturma altına aldığını açıkladı. Skandalın arından FTC'nin zaten olayı araştırdığı söyleniyordu, ancak komisyonun yeni açıklaması soruşturmanın resmi olduğunu kanıtladı. İddialara göre Facebook'un CA'ya sattığı 50 milyon kullanıcının verileri ile ABD'li seçmenlere mikro-hedefli reklamlar gösterilerek seçimin sonuçları etkilenmeye çalışıldı.

FTC yaptığı açıklamada, müşterilerinin gizliklerini korumakta başarısız olan ve kişisel verilerin ticareti gibi yolsuzluklara karışan şirketlere, FTC tasası ihlali nedeniyle yaptırım uygulayabileceğini bildirdi. Organizasyon ayrıca daha önce FTC'den yaptırım alan şirketlerin gizlilik ve güvenliklerini belli standartlara taşımaları konusunda ilave yaptırımlar uygulanabileceğini de söyledi.

2011'de bazı üçüncü parti Facebook oyunları ve uygulamalarının kişisel veri hırsızlığına karışmaları nedeniyle FTC, Facebook'un güvenlik ve gizlilik önlemlerine çeki düzen vermesini şart koşmuştu. Bugün yapılan açıklamada organizasyon Facebook'un 2011'de verilen bu şartları yerine getirmediğini de söyledi.

Facebook'un, soruşturma sonunda şartlar ihlaline uğrayan kullanıcı başına 40,000 dolar ceza ödeyebileceği söyleniyor. Eğer en az 50 milyon kullanıcının gizliliği ihlal edildiği düşünülürse, Facebook'un bu hatası çok pahalıya patlayabilir.

Facebook'u soruşturan tek ülke ABD değil. Geçtiğimiz hafta İngiliz Bilgi Komisyonu Ofisi de CA'nın Londra ofislerinde büyük bir soruşturma başlattı.

Facebook CEO'su Mark Zuckerberg bu fiyaskonun ardından geçtiğimiz hafta sonu gazetelerde tam sayfa bir özür yazısı yayınladı.

FTC'nin soruşturması nasıl sonuçlanacak, ayrıca farklı ülkeler kendi soruşturmalarını başlatacak mı önümüzdeki günlerde göreceğiz.

Okuyucu Yorumları