Facebook'un "Şüpheli" Hesaplarla Savaşı Hızlanıyor

Facebook, şüpheli olarak nitelediği binlerce kullanıcı hesabını daha kapatarak platformunda dev bir temizlik yaptı

Facebook'un savaşı sürüyor!

Facebook'un "şüpheli" hesaplara karşı açtığı savaş yakın bir zamanda dinmeyecek gibi görünüyor. Sosyal medya devi, 2632 sahte hesabı daha Facebook ve Instagram platformlarından kaldırdığını açıklayarak söz konusu hesapların "koordine olarak şüpheli davranışlarda bulunduklarını" belirtti.

Facebook'a göre söz konusu hesaplar Rusya, İran, Makedonya ve Kosova'daki adreslere bağlı ancak Facebook, farklı ülkelerde görülen benzer aktiviteler arasında bir bağlantıya rastlanılamadığının altını çiziyor.

Sahte hesapların 1907 tanesi Rusya'ya bağlı ve bu hesaplar çoğunlukla spam gönderi yapıyor ancak zaman zaman Kırım'ın işgali dahil olmak üzere Ukrayna ile ilgili politik konulara da değiniyordu. 512 adet İran bağlantılı hesap, grup ve sayfa ise İran basını kaynaklı haberleri sosyal medya ağı üzerinde yayarak Ortadoğu bölgesi ile ilgili durumu ele alıyordu. Makedonya ve Kosova ile bağlantılı 212 hesap ise Facebook'a göre Avustralya, Birleşik Krallık ve Birleşik Devletler'deki politik toplulukları kasten yanlış temsil ediyordu.

Söz konusu hesapların ulaştığı kullanıcı sayıları ise dikkate değer boyutta. Rusya bağlantılı hesapların kurdukları gruplara 1.7 milyon kişi katılırken İranlı hesapların sahip olduğu sayfalar yaklaşık 1.4 milyon kişi tarafından takip edildi.

Facebook, geçmişte olduğu kadar şimdi de bu tür hesapların sürekli olarak ortaya çıkacağının farkında ve platform bunun için arttırılmış otomasyona, moderatörlük görevi yapacak kullancılara, -polis ve güvenlik uzmanları gibi- dış kaynaklı desteklere ihtiyaç duyacağını belirtiyor. Normalde olduğundan fazla sayıda hesabın kapatılması ise platformun bu yönde yol almaya başladığını gösteriyor. Fakat şüphesiz ki Facebook'un önünde daha uzun bir yol var.

Okuyucu Yorumları