FAR: Changing Tides İncelemesi

Sığınağı ve yol arkadaşı olan bir gemi ve onu işlevsel tutmaya çalışan küçük bir çocuğun, uzun süre kalbinize yerleşecek, acı-tatlı ağızda melankolik bir tat bırakan hikayesini kaçırmayın.

Yeni nesil konsollar ve bilgisayar donanımları ile oyunlar daha çok ultra gerçekçi görüntüler ve karmaşık oyun mekanikleri ile oyun severlerin gönlünü çalmaya çalışır bir hale geldi. Ancak oyun oynamak aslında eğlenmekle ilgili ve eğlenmek için de aslında oyunun, oyuncunun ruhuna dokunuyor olması yeterli. Bunu küçük oyun stüdyoları, indie oyunlar ile çok iyi başarıyorlar ve dikkat ettik, son dönemde en çok eğlendiğimiz oyunlar genelde bu türde. Şimdiye kadar piyasaya sadece Far: Lone Sails adında tek bir oyun sürmüş olmasına rağmen İsviçre'li Indie stüdyosu Okomotive, adını bir hayli duyurmuştu. Soyu tükenmiş bir uygarlığın kalıntıları boyunca kurak bir arazide tuhaf bir arazi aracının sorunsuz bir şekilde ilerlemesi için mücadele ettiğimiz üç saatlik melankolik bu macera, Limbo, Inside 7th Sector ve Journey gibi atmosferik bağımsız macera hayranlarının dikkatini çekmeyi başarmıştı. Görünen o ki Okomotive yeni oyununda da başarıyı yakalamış bu türü korumaya karar vermiş.

Far: Lone Sails’i sevenler kaçırmasın

Far: Changing Tides, tahmin edebileceğiniz gibi, Lone Sails'in devamı niteliğinde. Ancak oyun tamamen farklı bir kahramanı, To adında bir çocuğu anlatıyor. Ayrıca ilk bölümün susuz kalmış dünyasının aksine kahramanımız bu sefer kendini yarı sular altında kalmış bir şehirde buluyor ve hayatta kalmak için sığındığı şey de ilginç bir gemi. Far serisinin Inside ve benzeri oyunlara yakın bir his verdiğini belirttik ama kesinlikle bir taklitçi olmayacak çok özgün ayırt edici özelliklere ve mekaniklere de sahip. Yol boyunca sadece bir ulaşım aracı değil, aynı zamanda kendinizi güvende hissettiğiniz rahat eviniz ve gerçek arkadaşınız haline gelen tuhaf bir gemiye sahipsiniz. Bu gemi sizin sığınağınız ama onun hareket etmesi ve tek parça kalması da tamamen size bağlı. Ayrılmaz ikilimizin hikayesi amansız bir şekilde ilerlerken bir süre sonra gerçekten bu gemiye bağlandığınızı hissediyorsunuz.

Özgün mekaniklere sahip bir bulmaca platform oyunu

Far: Changing Tides temelde, mekanik olarak Inside veya Limbo tarzında ancak bazı nüansları olan basit bir bulmaca platform oyunu olarak tanımlanabilir. Elbette burada zorlu atlama bölümleri ve kafa yakan bilmeceler yok. Değişen hava ve deniz koşullarının oluşturduğu bir arka plan kompozisyonda gemimizde soldan sağa doğru seyahat ediyoruz. Periyodik olarak yıkılmış batmış evler, deniz fenerleri ve kayalar gibi engellerle karşılaşıyoruz. Bu durumda kazana yakıt atıp körüklemek artık yeterli olmuyor ve konfor alanımızdan çıkıp gemimizi daha ileriye götürmenin yollarını arıyoruz. Geminin kendisi göründüğü kadar basit değil. Ancak hikaye boyunca bulduğumuz çeşitli modüller ile yavaş yavaş geliştirdiğimiz için operasyon konusunda o kadar zorlanmıyorsunuz. İlk önce sadece yelkeni rüzgarda tutmamız yeterli oluyor. Daha sonra motor, kazan ve su pompası devreye giriyor ve ilerleyen bölümlerde derinlikleri keşfetmek de mümkün oluyor.

Bazen konfor alanından çıkmak gerekiyor

Oyun düzenli olarak size yeni engellerle sınıyor ve bunların üstesinden gelmenin yeni yollarını aramak zorunda kalıyorsunuz. Örneğin motorun aşırı ısınması veya direğin kırılması gibi hatalı davranışlar geminin bazı ekipmanlarını bozabiliyor. Ama panik yapmaya gerek yok çünkü etraftan topladığınız nesneler arasındaki kaynak makinesine benzer özel parçalarla rahatlıkla onarabiliyorsunuz. Bununla birlikte, aklınıza gelen her şeyi denemekten de korkmayın. Far: Changing Tides içinde ölmek diye bir şey yok. Gemideki arızalar yalnızca yolculuğunuzu yavaşlatırken kahramanımız suda boğulmuyor ve büyük bir yükseklikten düştükten sonra sadece silkelenip yolunuza devam edebiliyorsunuz. Anti souls-like, huzurlu bir oyun olarak düşünebilirsiniz.

Changing Tides'ın büyüsü sadece oynanışta değil elbette. Sunulan atmosfer, duygular ve kısa ama yoğun bir macera hissi için gerçekten Okomotive’i takdir etmek gerek. Bu tür indie oyunlarda alışık olduğumuz üzere, bize ana karakterin nereye ve neden gittiği, nasıl bir dünya ile çevrelendiğini ve başına nasıl bir felaket geldiği doğrudan söylenmiyor. Hikaye bir nevi sizin hayal gücünüz ile sınırlı. Su basmış şehirlerin mimarisi çok etkileyici; sağda solda kalmış korunmuş tablolar, posterler ve kullanmayı çözmeniz gereken tuhaf mekanizmalar ve bazı korkunç sırlar sessizce tüm ortamın arkasında asılı duruyor.

Huzur veren sıcacık bir oyun olmuş

Hikaye huzur içinde ilerliyor. Şok etkisi yaratan bazı anlar olsa da çoğu zaman neredeyse hiçbir şey olmayan bölümler var. Gemi dalgalar arasında yalpalıyor ve uzun bir süre sadece kazandaki ateşi tekrar tekrar körükleyip, gözümüzü sıcaklık sensöründe tutmak yetiyor. Elbette fırsat buldukça küçük molalar verip yakıt için çevreden olabildiğince fazla çöp toplamayı da unutmayın. Ne de olsa hiç rüzgar olmayan ve bir tane çöp bile bulamayacağınız bir bölgede yakıtsız kalmak istemezsiniz.

Böyle anlatınca kendi başlarına, bu süreçler pek büyüleyici gibi durmuyor olabilir. Anlamanız için mutlaka oynamanız gerekiyor. Ancak o zaman rüzgârın sesine karışan, ritmik mekanizma seslerinin eşliğindeki o melankolik ruh halini anlamanız mümkün olabilir.

Sonuç

Gerilimin ve aksiyonun üst düzeyde olduğu her an ölebileceğiniz stresi ile oynadığımız son dönemin AAA oyunlarının yanında bir akşamı küçük huzurlu bir bağımsız maceraya adamak istersiniz Far: Changing Tides bunun için mükemmel bir seçenek. Bir önceki oyunu oynamış olanlar mutlaka bunu da oynamak isteyeceklerdir. Selefi gibi, üç saatten fazla zamanınızı almayan ancak acı-tatlı melankolik bir tat bırakan uzun süre kalbinize yerleşecek bir oyun olmuş. Xbox GamePass üzerinden ücretsiz olarak da oynanabildiği için denememek için bir neden de yok.

80

Yayımcı Frontier Foundry
Geliştirici Okomotive
Platform Xbox Series S/X, Xbox One, PC, PS4, PS5, Switch
Tür Aksiyon Macera
Web www.farchangingtides.com